İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy

Karacabey’de İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. yılını kutlama ve yaratıcısı Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nü bu yıl Şehit Yüzbaşı Erhan Kındır İlkokulu düzenledi.
Salı günü Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde izleyicinin beğenisine sunulan etkinlikte minik öğrencilerin performansları parmak ısırttı.
Etkinliğe, Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, Başsavcı Vekili Ekrem Uluca, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasetçiler, esnaflar, öğrenciler ve çok sayıda ilçe halkı katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan etkinliğin sunumunu, Sınıf Öğretmeni Güray Yılmaz ile Sınıf Öğretmeni Evrim Tokdemir başarıyla gerçekleştirirdi.
Günün anlamını ve önemini belirten konuşmayı yapan Okul Müdürü Erbay Köse, “İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi koşullarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirme yapmamız gerekir” dedi.
Köse konuşmasında, İstiklal Marşı’nın nasıl yazıldığına dikkat çekerek; “ Ülkemiz, 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmıştır. Vatan toprakları emperyalist güçlerce işgal edilmiştir. Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu’da , “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek Kurtuluş Savaşı’na başlamıştır. Beraberinde bu savaşa yakışacak ve sonsuza dek unutulmayacak bir milli marşa ihtiyaç duyulmuştur. Yıl 1921. Şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletimizin simgesi olacak milli bir marş yazılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği duyurulmuştur.
Türk milletinin zaferini ve bayrağımızın kutsallığını olağanüstü duygularla anlatan İstiklal Marşı, yarışmaya katılan 724 şiir arasından 1. seçilerek, Hamdullah Suphi Tanrı Öven tarafından Büyük Millet Meclisi’nde okunmuştur. Tüm milletvekilleri tarafından büyük bir coşku içinde iki kez ayakta dinlenen istiklal şiiri 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marşımız olarak kabul edilmiştir” dedi.
İstiklal Marşı’nın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anlatan Köse konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Mehmet Akif; Osmanlı Devleti’nin çok iyi yetiştirdiği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen başarılı bir politikacıdır.
O, hayata veda edeceği anda, “Hocam kalk, bir istiklal marşı daha yaz, yaz ki kıymetini anlasınlar” diye haykıran talebesine; “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanseverdir.”
Köse’nin doyurucu konuşmasının ardından sahne alan minik öğrenciler başarılı performansları ile katılımcılara duygulu anlar yaşattı. 4. Sınıf öğrencileri İstiklal Marşı’nın kabulünü konu alan yedi bölge gösterisiyle göz kamaştırdı. Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan video gösterimi ise görülmeye değer kalitedeydi. 4. Sınıf öğrencilerinin hazırladığı 12 Mart adlı oratoryo büyük alkış aldı.
Öğrencilerin profesyonellere taş çıkartırcasına sergilediği gösteriler, salonu dolduran izleyenleri adeta büyüledi. “7’den 70’e İstiklal Marşı” fotoğrafı ise büyük beğeni topladı.
Şehit Yüzbaşı Erhan Kındır İlkokulu, İstiklal Marşı’nı ilçe esnafına okutup video gösterisiyle sahnelemesi, yaratıcılığın damak tadını oluştururken, Karacabey’de bir ilkin yaşanmasını sağladı.
Kusursuz denilebilecek güzellikteki etkinlik, ‘Kompozisyon Yazma’ ve ‘İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması’nda derece alanların ödül töreni ile devam etti.
Kompozisyon Yazma Yarışması’nda birinci olan İstiklal Ortaokulu Öğrencisi Yasin Efe Kırlıoğlu ile İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması’nda ilçe birincisi ve Bursa üçüncüsü olan Karacabey Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Melih Hız da gösterdikleri performanslarıyla dikkat çekti.
Karacabey’de Kompozisyon Yazma Yarışması’nda; 1. İstiklal Ortaokulu Öğrencisi Yasin Efe Kırlıoğlu, 2. İstiklal Ortaokulu öğrencisi Eda Erten, 3. İstiklal Ortaokulu öğrencisi Metehan Uzun ile İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması’nda; 1. Karacabey Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Melih Hız, 2. Sadık Yılmaz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Cansu Bingöl, 3. Farabi Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Hiranur Avcı ödüllerini Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan ve Başsavcı Vekili Ekrem Uluca’nın elinden aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.