İSTER ÇAPANOĞLU VAR DEYİN; İSTER ALLAH BİR DEDİKLERİNE İNANMAYIN -2-

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

19 Aralık günkü yazımın başlığıydı; “ister Çapanoğlu var deyin, ister Allah Bir dediklerine inanmayın”. “Taşerona kadro masalı” Akp’nin emek dünyasına ve emekçiye yeni ihaneti oldu. 696 sayılı KHK 4857 Sayılı İş Yasasına, Alt İşverenlik Yönetmeliğine aykırı olarak çıktı. Yani “hukuksuz”. Akp 4857 sayılı İş Yasasını 2003 yılında kendisi çıkardı. Buna uygun Alt İşverenlik Yönetmeliğini de,2008’de. 2003 yılından bu yana üniversitelerde, hastanelerde, Bakanlıklarda ve KİT’lerdeki ihalelerin neredeyse tamamı “yasaya aykırıdır”. Yasanın izin vermediği işler, yasanın “izin vermediği yöntemlerle” ihaleye verilmekteydi. Yani kendi çıkardığı yasa ve yönetmeliği çiğniyordu; Akp.

En stratejik yerler; Genelkurmay, Askerlik Şubeleri, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Meclis işlerine dek her yer ihaleye verildi, taşeronlaştırıldı. Hem de yasadışı ihalelerle, hem de kendi çıkardığı yasa ve yönetmelik çiğnenerek! Yasadışı ihaleler yargıya gitti. Yargı “muvazaa”dedi,”hile” dedi, “suç” dedi. Yargı “asıl işverenin kadrolu işçinin hakları düzeyinde hak” verdi. Öyle ki kadrolu işçinin haklarına göre 80 bin,100 bin TL hatta Çatalağzı Termik Santrali taşeron işçileri 170 bin TL tazminat kazandı. Emekçinin hakkını alması yasal, doğru ve adildi. Ammmaaaa Akp’nin “Çapanoğlu” burada çıktı ortaya. Taşeron şirketleri “emekçinin sırtından”-“devletin kasasından” TRİLYONLARCA kazanç elde etti. Bu miktarı neden aldı? İşçi bulduğu için! Devlet işçi bulmakta acizdi; Akp’ce!
Taşerona kadro KHK’sı ile “Vehbinin kerrakesi” ortaya çıktı. “Kadro denilen” statüye geçmek için “hukukun verdiği” haklardan vazgeçmek “şart koşulmaktadır”. Yani kararname yoluyla “şantaj”. Hatta öyle “büyük bir şantaj ki”, yalnızca -verdiği haktan değil, Verebileceği haktanda vazgeçmek- şart koşulmaktadır. Yani kaç yıl olursa olsun geriye dönük TAZMİNAT YOK, geleceğe yönelikte TAZMİNAT YOK.
Belediyelerdeki, İl Özel İdarelerindeki, KİT’lerdeki, özel bütçeli kurumlardaki Taşeron İşçilerine KADRO YOK.
Kadro verileceği söylenen sınırlı sayıdaki taşeron işçi arasında da ayrım yapıyor.a) Mal ve hizmet alımı ihalesi ile çalışan taşeron işçisine kadro yok,b) “Anahtar teslimi ihale” denmesine karşın gerçekte buna uymayan ihalelerin taşeron işçisine de kadro yok! Yalnızca ve yalnızca “personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı ihalesi” ile çalışan taşeron işçisine kadro var. Durun, durun; Akp’nin Çapanoğlu daha bitmedi. “Personel çalıştırmaya dayalı ihale ile çalışanlarında hepsine yok”! Kime, kime?-Yalnızca ve yalnızca personel çalıştırmaya dayalı ihale ile çalışanlardan “personel gideri %70’ini aşan yerdekilere var”. Bu KHK “adrese teslim kararnamedir”. Hedef Türk-İş’i etkisiz ve yetkisiz kılmak yerine “fıtrata uygun” -Etkili ve Yetkiliye- yol vermek.
Yazımın başlığı “İster Çapanoğlu var deyin, ister Allah Bir dediklerine inanmayın”dı ya… Hah işte Akp’nin yaptığı ve yapacağı hiçbir şeyde “Allah Bir dediklerine” inanmayanlardanım…
SON DAKİKA: İş başvurusunda bulunacak taşeron işçisinden “Akıl sağlığı yerinde mi?” raporu da “Hayırlı olsun”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.