Ismarlama anketler

Seçimler yaklaştı ya, seyreyleyin balon anketleri. Önce partisine şirin gösterilerek öne çıkarılanlardan tutun da, seçimi kimlerin kazanacağını söyleyen düzmece anketlerden söz ediyorum.

            Bastır sihirli anahtarı, açık ara birinci ol.

            Kalitenin önemi yok.

            Dürüst mü, çalışkan mı, yetenekli mi? Hiç aranmıyor.

Küçük bir anımı anlatarak geçelim konuya.

Yine yerel seçimlere doğru gidiyoruz. Telefonum çaldı, “İbrahim Bey, yarın gelsem sizinle biraz görüşebilir miyim” deyince, “Tabi, beklerim” yanıtı verdim.

Ertesi gün, kamu kurumunda müdür olarak çalışan bir konuğum geldi. Çaylarımızı yudumlarken konuya girdi. Telefonda “İbrahim Bey” diye konuşan konuğum özetle, “Abi, beni tanıyorsun. Bütün partilerden teklif aldım. Bu memlekete bundan sonra belediye başkanı olarak hizmet vermeye karar verdim. Kurumumdan istifa etmeden önce, çok istendiğimi gösteren bir anket yapsan da, beni birinci çıkartsan. Masrafı neyse karşılarız. Anlarsın ya, bu işler, böyle oluyor nasıl olsa.”

Uzatmayalım, etik olmayacağını söyledim ve ayrıldık.

“Bu işler, böyle oluyor nasıl olsa.”

Öyle değil mi?

Bastır sihirli anahtarı, tabanın istediği isimleri yok say, önce partisinde öne çıkar.

Bastır sihirli anahtarı, sonra seçmeni yönlendirerek dilediğini belediye başkanı yap.

Ey ahali, duyduk duymadık demeyin, sonra bize gücenmeyin. Bu fırsattan siz de yararlanın: Ismarlama anket yapılıyor. Belediye başkanı olmak için her türlü kolaylık sağlanıyor.

Ne gazetecilik değil mi?

Çıkı sağlam değilse, aday bile olamayacaksın.

Ismarlama anket deyince aklıma geldi. Bursa’da son iki ay içinde bilinen iki anket yapıldı. Birini AKP Genel Merkezinin yaptırdığı söyleniyor. Diğerini Bursa Hakimiyet’te okuduk. AKP Genel Merkezinin kendi belediyelerinde yaptırdığı anket sonuçları doğruysa, Mustafakemalpaşa’da yüzde 21.47,  Karacabey’de 19.86 gibi çok düşük oy oranı görülüyor.

Bursa’nın diğer ilçelerine göre, bu iki belediyeye kayıp gözüyle bakılıyor.

Bursa Hakimiyet’teki anketlere bakalım:

Soru: “Mustafakemalpaşa belediye başkanı olarak kimi görmek istersiniz?” 455 denek üzerinde yapılan araştırma sonucuna göre, Oğuz Yavaş, yüzde 0.44. Hayri Öztetikler, yüzde 1.32. Ali Murat Dilek, 4.19. Sadi Kurtulan, 15.20. Diğerleri: (Cevap yok) yüzde 89.85.

Soru. “Karacabey belediye başkanı olarak kimi görmek istersiniz? Yine 455 denek üzerinden yapılan araştırma sonucuna göre, Mustafa Çelik, yüzde 1.98. Fevzi Kahraman, yüzde 1.05. Ayhan Tayfur, yüzde 2.86. Şaban Yalazı, yüzde 2.64. Erol Onur, yüzde 6.37. Ali Özkan, 3.08. Ergün Koç, 9.01. Diğerleri: ( Cevap yok) 74.01.

Bir ilçede yüzde 89, diğer ilçede yüzde 74 “Cevap yok” deniyorsa, “Bunlar benim adayım değil. Ankette benim adayımın ismini göremedim” demektir.

Anlaşılan o ki, tabanın adayları gizleniyor. Şaşırtmaca dokunuyor.

Küçücük bir araştırma yaptım, belediye başkanı olarak öne çıkarılan bazı adaylar hiç tanınmıyor. Bırakın tanınmayı, ismini bile duyan çıkmadı. 

Örneğin, Mustafakemalpaşa’da belediye başkanlığı için en çok konuşulan isimler, Erhan Onar, İzzet Dede, İsa Söğüt, Fatih Şengül ve Nurettin Erbay ankette yer almıyor.

Neden acaba?

Karacabey’deki tezgah da aynı. Anketler inandırıcı bulunmuyor.

Kime sorarsanız sorun, Halit Türkan, Enver Kartal, Orhan Güzel, Gönül Avil, Zeki Demir, Rafet Öktem, Cemil Tosun, Fatma Mendeş Talat Özel ve Kazım Ülker isminin anketlerde yer almamasını şaşırtıcı buluyor.

Bir acayip anketler furyası.

Kuyruktakilerin önündeki beklemesin, geldi sırası.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.