İşçilerin hakları hazineye aktarılıyor

Karacabey CHP Meclis Üyesi Kazım Ülker, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 4 Milyar TL.’nin Hazineye aktarılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesini ağır bir dille eleştirdi.
            Yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanarak yürürlüğe girdiğini dile getiren Ülker, “İşsizlik Sigortası’ndaki işçilerin hakları hazineye aktarılıyor, kimsenin sesi çıkmıyor” dedi.
Ülker, 1999 yılında Ecevit Hükümeti tarafından çıkartılan İşsizlik Sigortası’nın ‘Kendi iradesi dışında bir nedenle işsiz kalmış emekçilerin gelirsiz kalmalarını önlemek’ amacıyla kurulduğuna dikkat çekti.
            İşsizlik Sigortası Fonu’nda bugüne kadar 40 milyar TL civarında kaynak biriktiğini vurgulayan Karacabey CHP Meclis Üyesi Kazım Ülker, “Fonun gelirlerini işçiden, işverenden ve devletten yapılan kesintiler oluşturmaktadır (%1 işçi, %2 işveren, %2 devlet). Bu kaynak devlet gelirlerini kendi politikaları doğrultusunda har vurup harman savuran, seçim kazanmak için köylere çamaşır makinesi, buzdolabı dağıtan AKP hükümetinin iştahını kabartmaktadır. IMF anlaşması bittikten sonra bütçe açıkları rekor düzeye ulaşmış,  Başbakan, 2008 yılının tamamında örtülü ödenekten harcadığı parayı, 2009 yılında ilk beş ayda harcamıştır.
            Kaynak sıkıntısı çeken AKP hükümeti, 2008 yılından itibaren işsizlik fonunda biriken paraları kullanmak için çareler aramaya başlamış ve yasada değişiklik yaparak 2008 yılında 1 milyar 300 milyon TL.’yi hazineye aktarmış, 2009–2012 yılları içinde gelirlerin dörtte birini alacağını yasada belirtmiştir. 18 Ağustos 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı yasaya göre bu oran 2009 yılı için dörtte üçe yükseltilmiştir.  Yasadan da anlaşılabileceği gibi AKP buradaki oranı ihtiyaca göre arttıracaktır. Anlaşılan geçmişte hükümetlerin batırdığı sandıklara İşsizlik Fonu da eklenecektir.
            Eğer bu fonda biriken para ihtiyaçtan fazla ise işçiden ve işverenden kesilen oranlar neden azaltılmamaktadır. Ya da işsizlik sigortasına hak kazananların alacakları ücret neden artırılmamaktadır. Bugün işsizlik fonunda biriken fazla para bol kepçeden harcanmakta yarın ise fonda para kalmadığı gerekçesi ile işsizlik ödenekleri ödenemeyecektir. Geçmişte de SSK böyle zor durumlara düşürülmedi mi?
            Daha garip olan ise bu yasaya hakları gasp edilen işçi kuruluşlarından hiçbir tepki gelmemesidir.” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.