İşçiler baskı ve tehditle köle yapılamaz!

Konuyla ilgili dün Meltem Gazetesi'ni ziyaret eden TÜM-TİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, Gazeteci İbrahim Bursalı ile bir araya geldi.
DHL Kargo'nun İstanbul'da TÜM-TİS'e üye olan 20 işçiyi işten çıkarmasıyla başlayan sürecin Karacabey'e kadar sıçradığını ileri süren Özdemir Aslan, baskı ve tehditlerden yılmayacaklarını dile getirdi.
DHL Kargo'nun işçi düşmanlığı yaptığını belirten Aslan, “Söz konusu şirket, İstanbul'da yaklaşık 8 ay önce kölece çalışma koşullarından kurtulmak için sendikamıza üye olan 20 işçiyi işten çıkardı. Ardından TÜM-TİS Sendikasının öncülüğünde DHL işçileri 225 gündür işlerine geri dönmek için beklemektedir.
TÜM-TİS Sendikası, 12 Aralık 2012 tarihinde Türkiye'de ve DHL'nin faaliyette bulunduğu 44 ülkede basın açıklaması yaparak, işçi düşmanlığına dikkat çekti. Sendikalardan, emek ve meslek örgütlerinden DHL işçilerinin sendikamızda buluşmasını ve kölece çalışma koşullarından kurtulmasını talep ettik. Bundan sonra DHL işverenleri ve Türkiye'deki müdürleri, Hak-İş Konfederasyonu yöneticileri ile birlikte DHL işçilerini Hak-İş'e bağlı yeni kurulan Taşıma-İş Sendikasına üye yaptıklarını öğrendik. Bu üye kaydetme ne yazık ki daha önce işçilere üye olmayın diyen işyeri yetkilileri aracılıyla gerçekleştirilmektedir. Bu da yetmezmiş gibi işçilere sendika seçme hakları unutularak, “Ya Taşıma İş Sendikasına üye olursunuz, ya da sizleri işten çıkartırız” tehdidinde bulunmaktadırlar.
İşte Karacabey Küçük Sanayi Sitesinde faaliyette bulunan DHL Kargo ve Platin İHD A.Ş., işçilerini Nestle Fabrikasında örgütlü Öz-Gıda İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Yalçın Kaya işbirliğinde TÜM-TİS Sendikasına değil de Taşıma-İş Sendikasına üye olmaya zorlamıştır. Bu konuda işçilere, işten çıkarma tehditleri yapılmış ve çalışan işçilerin büyük bir bölümü (26 işçi) Taşıma İş Sendikasına geçmiştir.
Öz-Gıda İŞ Sendikası üyelerinin dikkatini çekmek istiyorum; Üyesi oldukları sendika yöneticilerinin kendi iş kolları dışındaki işyeri çalışanlarının köle koşullarından kurtulup iş güvencesine kavuşabilmeleri için ve sendika seçme haklarını özgürce kullanabilmeleri için bu engellemeleri nasıl karşılıyorlar?
Hak-İş'e bağlı Taşıma İş Sendikası, son açıklanan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasına göre, üye yaptığı işçiler adına toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip değildir.
Daha önce “Platin” isimli işyerine TÜM-TİS Sendikası üye kaydı yapana kadar bu işyeri Nestle Çikolata fabrikasına yürüyerek gidilecek kadar yakın olmasına rağmen neden Öz-Gıda İş Sendikası yöneticileri gidip işçileri sendikalı olmaları noktasında bilgilendirmemişlerdir?
Kara taşıma iş kolunda (taşımacılık sektöründe) Taşıma İş Sendikası, herhangi bir işyerinde Toplu İş Sözleşmesi yapmış mıdır? Kamuoyuna açıklamasını talep etmekteyiz.
Bize göre Hak-İş Konfederasyonuna bağlı bu sendikaların gerçek amaçlarının işyerinde çalışan işçilerin yasanın kendilerine tanımış olduğu sendikalı olma hakkını kullanmalarını ve evlerine götürecek ekmeklerini büyütmelerini istemiyor. Tam tersi sendika ve işveren işbirliği ile bu işçilerin daha da kölece çalışmalarının önünü açacak bir tutum ve davranış içinde olduklarının kamuoyunun bilmesini istiyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.
Platin ve DHL kargoda çalışanlar TÜM-TİS sendikasında üye olup toplu iş sözleşmesi ile düzene kavuşana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Emek ve meslek örgütlerinin dayanışmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.