İşçi Partisi, işçileri uyardı!

Karacabey İşçi Partisi İlçe Saymanı Erol Şaşı, “Emeğe ve emekçiye saldırı, işçiye dönük olumsuz yasa ve yönetmelikler AKP iktidarında tavan yaptı. ‘Baş nereye giderse, ayaklarda oraya gider’ atasözü gibi, ‘özel’ kesimde AKP siyasetinin uygulayıcısı oldu” dedi.
İşçi Partisi İlçe Saymanı Erol Şaşı, yaptığı yazılı açıklamada, Ulusal İstihdam Stratejisi tasarısını eleştirdi. Erol Şaşı açıklamasında, “AKP iktidarınca geliştirilen, aşama aşama uygulanmaya başlanılan istihdam sağlama siyaseti, emekçinin ekmeğine göz koymaktır. İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) kıdem tazminatının yeni hükümet programında yer almaması nedeniyle yaptığı uyarı, durumun önemini gözler önüne sermektedir.
Kıdem tazminatı, fonlaştırılarak buharlaştırılacak. Bireysel emeklilik adlı kurgunun yemi yapılacak. Sosyal güvenlik düzeni yıkılarak, özel güvenlik düzeniyle kıdem tazminatı yerle bir edilecek. Emekçilerimiz tüy kadar emeklilik aylığına mahkum edilecek.
Son torba yasada, memurluğu da taşeronluğa açtılar. Özel istihdam bürolarına izin verdiler. Türkiye’de 300 kadar şirket, bu amaçla türedi. AKP’nin emekçinin sırtından bu şirketlere rant sağlayacağı ve çoğunun yandaş şirket olduğu saptandı. İnsanları asgari ücretin bile altında çalıştırma yetkisiyle donatılan bu istihdam büroları, emeğe ihanettir. İstihdam büroları sözde altı buçuk milyon işsize, umut olmak için kurulmuş. Ancak diğer çalışanların haklarından çalınarak bu gerçekleştirilecektir. Esnek çalışma denen yarı zamanlı ve çağrı usulü gibi yöntemler geliştirdiler. Taşeron şirketlere, sözleşmeli çalışan alabilmeyi sağladılar. Taşeron şirketi, işçiyi yılda bir gün bile işe çağırsa, görevini yapmış sayılacak. O şirkete bağlandığından dolayı başka işe gidemeyecek çalışanlarımızın, sosyal güvencesi de olmayacak. Yani hastanelere ne kendi, ne de yakınları gidebilecek. Ağır ve sürekli hastalıkları olanlar, tam muayene ücreti ve tam ilaç ücreti ödeyecek. Raporlu hastalardan alınan katkı payları 2 katına çıkarıldı bile.
İlçemizde 2 gün işe çağrılan, günlerce çağrılmayı bekleyen taşeron işçilerimizin olduğu işletmeler var. İşçi kiralama yöntemiyle getirilen ise şirketten şirkete kiralayıp kıdem tazminatının yok edilmesi demektir. Bu konuda açılacak davalara bile ‘Ben karar verdim, budur’, ‘Böyle yasa yapamazsın’ diyen anayasa mahkemesi ve Yargıtay kararlarına uymayan hukuksuzluğun adı; AKP’dir. İnsanların alın teri ve emekleriyle kazandıkları kıdem tazminatını yok etme adaletsizliğinin adı da; AKP’dir.
Emekçi kardeşlerimiz, örgütlerine sahip çıkmalıdır. Sendikalı olanlar bilinçlenerek sendikalarına hesap sormalı, taşeron emekçiler taşeron derneklerinde birleşmeli, sendikalı olmayan emekçilerimiz ise yurtsuz, sol ve yandaş sendikalara değil, milli değerleri sahiplenen sendikalara katılmalıdır. Ülkemizin önündeki ekonomik kriz, iki kesimi, işçi ve çiftçiyi çok derinden etkileyecektir. Bunun için işçiler kenetlenmeli, ekonomik krizin getireceği sarsıntıları direniş gösterebilecekleri dernek ve sendikalar ile en az hasarla atlatma yolunu seçmelidir” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.