İHH yetimin her zaman yanında!

İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Karacabey Temsilciliği, Karacabeyli yetim çocuklar, aileleri ve sponsor aileler ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltı sonunda yetim çocuklara çeşitli hediyeler verildi.
Karacabey Belediyesi’nin desteğiyle Coşkun Izgara Parkada’da gerçekleşen kahvaltıda konuşan İHH Karacabey Temsilcisi Hüseyin Kahraman, yetimlere sahip çıkmanın insanlık vazifesi olduğunu söyledi. 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Yetim Dayanışma Günleri kapsamında ikinci kez böyle bir etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Kahraman, İHH Karacabey Temsilciliği olarak ülke genelinde 140, Karacabey genelinde ise 9 yetim çocuğa baktıklarını söyledi.
Desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanı Ali Özkan’a çok teşekkür ettiklerini belirten Kahraman, İHH’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi; “Biz bir yardım kuruluşuyuz. Sivil toplum ve yardım kuruluşlarında yapılan tüm faaliyetler gönüllü esaslı bir çalışma ile yürütülür. Biz de İHH Karacabey Temsilciliği olarak bu tür bir teşkilat yapısını muhafaza ediyoruz.
Temsilciliğimizin biri personel olmak üzere toplam 10 kişilik bir yönetim kurulu mevcut. Yine 6 kişilik Hanım Komisyonu, 6 üyesi bulunan Genç İHH Birimi ve yeni kurulan Arama ve Kurtarma ekibiyle beraber yaklaşık 40 kişilik bir teşkilata sahibiz. Bunun dışında birçok gönüllümüz aktif olarak derneğimizin faaliyetlerine katılmaktadır.
Burada bir zorunluluk söz konusu değildir. İHH’da insanlar hayatlarını vakfediyorlar. Bizler dertli insanlarız. Müslüman dert sahibidir. Dünyanın herhangi bir yerinde yardıma muhtaç bir Müslüman kardeşimiz bizden yardım bekliyorsa, dertsiz olmamız söz konusu olamaz. Teşkilat yapımız bu anlayışın hakim olduğu bir kardeşlik meclisi gibi çalışmaktadır.
İki ana misyonumuz var: Biri, diğer yardım kuruluşlarından farklı olarak ve yeni bir model sunma iddiasını sürdüren misyonumuz: Bu, insanları yardıma muhtaç hale getiren politikalarla mücadele etmektir. Bildiğiniz üzere, Batı’daki sivil toplum ve yardım kuruluşu anlayışı siyasi, ekonomik, dini ve kültürel olgulardan bağımsız değildir. Batılı sivil toplum ve yardım kuruluşları gittikleri bölgelerde bazı dini amaçlarla faaliyette bulunmaktadırlar. Fakat bizim gibi İslami bir söyleme sahip olan yardım kuruluşları bu konuda eleştirilmekte ve “politik olmamalısınız sadece yardımla uğraşmalısınız” söylemine maruz kalmaktadır. Biz ilk günden beri buna karşı olduk. Bosna Savaşı sırasında Bosna halkına uygulanan zulmün böyle bir itirazını söylerken ve dile getirirken de aynı zamanda yardım etmeye devam ettik. Bu misyon her tarafta kendini gösteren İHH’nın esas misyonudur.
Biz, neden Müslümanlar hep yardıma muhtaç hale düşüyorlar? Niye hep zulüm görüyorlar? Niye hep onların çocukları yetim kalıyor? Bunların altındaki planları, politikaları, buna hizmet eden kuruluşları, anlayışı ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Ve deşifre etmeye çalışıyoruz. Buna karşı da bir mücadele ortaya koyuyoruz.
İHH Karacabey Temsilciliği olarak yardım faaliyetlerimizi İHH İnsani Yardım Vakfı’nın ana misyon ve vizyonu çerçevesinde yürütüyoruz. Önemsediğimiz ve öne koyduğumuz çalışmalarımızın başında kriz dönemlerindeki yardım çalışmaları gelmektedir. Onun dışında da herkesin bildiği Kurban ve Ramazan dönemlerinde geniş çaplı yardımlarımız oluyor. Yine çok fazla önemsediğimiz ve değer verdiğimiz yetim ve katarak çalışmaları da öncü olduğumuz çalışmalar arasındadır.
Bizler yetim bir peygamberin ümmetiyiz. Yetimler bize Peygamber Efendimizin (S.A.) emanetidir. Bu bilinç ile Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir yerinde yetim kalmış bir çocuğa sahip çıkmak için hayırda yarışıyoruz. Savaş, doğal afet, hastalık ve kaza nedeniyle babasını kaybetmiş çocukları yetim destek sistemi içerisinde kabul ediyoruz. Bu sisteme kaydettiğimiz yetim çocukların her türlü ihtiyaçlarını İHH olarak karşılamaya çalışıyoruz. Bir yetime hamilik sağlanması için aylık 100 Türk Lirası yeterli olmaktadır. Yetim hamisi olmak isteyen hayırseverler bizlere müracaat ederek ilgili prosedürü başlatmak istediklerini dile getirip aylık cüzi bir ödeme planı çerçevesinde bir yetim hamisi olabilmektedir.
İHH Karacabey Temsilciliği olarak ülke genelinde 140 yetime bakıyoruz. Doğla Camii’miz ise şu an 10 yetime hamilik yaparak ilk sırada bulunuyor. Geçen yıl olduğu gibi bugün de yetim, yetim aileleri ve hamilerimizle bir aradayız. Hayırsever vatandaşlarımızdan gelen bağışlar ile yetim çocuklarımıza çeşitli hediyeler takdim ederek onların mutluluklarına ortak olmayı amaçlıyoruz. Yine yıl içerisinde yetim çocuklarımıza bayramlık giysi yardımı ve kurban eti dağıtımı gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımız devam edecek. Yıl içerisinde yetim çocuklar yararına düzenlediğimiz Yetim Dayanışma Geceleri’nde yetim çalışmalarının önemini anlatarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. İHH’nın çalışmaları devletimiz tarafından da takdir görüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğümüz “Her sınıfın bir yetim kardeşi var” projesi kapsamında Karacabey’de bulunan 28 okulda proje sunumunu ve ilgili görevli atamalarını gerçekleştirerek kumbara dağıtımı yaptık. İyiliksever bir nesil yetiştirmeliyiz. Müslüman, kendisinden ziyade başkası için de çalışmalı ve yaşamalıdır.
‘Yetim’ konusunda üzerinde durulması gereken çok önemli bir husus daha var. Bizler Müslümanlar olarak, ümmet coğrafyasındaki yetimlere sahip çıkmalıyız. Şayet bizler onları unutur ve sahip çıkmazsak bölgede faaliyet gösteren misyonerler, organ şebekeleri, fuhuş mafyası ve insan kaçakçıları bu yetim çocuklarımıza musallat olacaktır.
Afrika’da ve bazı diğer İslam coğrafyalarında insanların temiz içme suyuna erişimi yok. Ortak dini ve değerleri paylaştığımız bu coğrafyalardaki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize içme suyu temin etmek için su kuyuları açıyoruz. Çok yüksek maliyeti olan bu kuyuları Karacabeyli hayırseverler sayesinde yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 3 adet su kuyumuzu hizmete açtık.
Acil ve insani yardım, hijyen paketi yardımı, barınma ve gıda yardımlarının yanı sıra sağlık alanında da bağışçılarımızdan gelen bağışlar sayesinde proje ve çalışmalar yürütüyoruz. Yardım faaliyetleri yürüttüğümüz bazı bölgelerde gözleri görmeyen birçok yardıma muhtaç insanın ameliyatlarına vesile olduk. Çok düşük meblağlara yapılan bu ameliyatlar sayesinde birçok kişi tekrar görebilmenin mutluluğunu yaşadı. İHH Karacabey Temsilciliği olarak bağışçılarımızın vesilesiyle geçtiğimiz yıl 40 katarakt ameliyatının masrafını karşıladık.”
İHH’nın çalışmalarının çok değerli olduğuna vurgu yapan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yüksel Çatal, “Tohumu saç, bitmezse toprak utansın diye bir söz var. Biz bizleri hayra vesile kılan İHH’nın çalışmaları takdire şayan. Yardımlaşma ve yetimlerimize sahip çıkma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca öğrencilerimizde de bu yardımlaşma duygusu her geçen gün artıyor.” dedi.
İHH’nın ülke genelinde baktığı 140 yetimden 10’nuna hamilik yapan ve bu bakımından ilk sırada bulunan Doğla Camii adına konuşan İmam Hatip Zekeriya Sinil, “7 yetimle başladık ve bu yıl sayıyı 10’a çıkardık. Bizler öncülük ediyoruz, hayrın asıl sahibi hamilerimizdir. Biz yetimlere sahip çıkmazsak Hıristiyan misyonerler sahip çıkar.” ifadesini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.