Her gün sallanıyoruz ama…

Deprem kendini unutturmuyor!

23 Ocak’ta Manisada yaşanan 5.4 lük depremin ardından 24 Ocakta Elazığ’da meydana gelen 6,7 lük depremle tüm Türkiye sallandı.

Elazığ’daki can kayıplarının ve depremden etkilenenlerin yaraları yavaş yavaş sarılmaya çalışılıp, deprem akıllardan silinmeye çalışılırken, Karacabey her gün beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Manisa ve Elazığ merkezleri her gün yaşanan 100’ü aşkın artçı depremler korkulu anlara neden oluyor. 28 Aralık Salı günü Manisa merkezli saat 14.26’da 5.1, saat 14.33 ve 15.38’deki 3.2’lik depremler Karacabey’de de hissedildi. Her gün sallanıyoruz ama Karacabey’de hissedilen depremlerin, uzmanlar beklenen büyük depremin riskini azaltmadığına dikkat çekti. Uzmanlar Karacabey’e doğru devam eden fay hattının hala işlek, diri ve canlı durumda olduğunu belirtti.

Birbiri ardına Türkiye’nin çeşitli yerlerinde meydana gelen depremler, önlem almamızın gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Marmara Denizi’nde Silivri

açıklarında beklenen 7,6 şiddetindeki depremin İtalya ve Avusturya’dan da hissedileceğini belirtti.

Depremin denizin üzerinden değil, kabuktan geleceğine dikkat çeken Er, “Bursa 7,6 şiddetindeki depremden ciddi oranda etkilenecektir. Çünkü Bursa’daki yerleşim yerlerinin bazı zeminleri depremin etkisini büyütecektir. Ova bölgesi tamamen bu şekildedir. İkincisi Kuzey Anadolu ortak fay hattı olarak adlandırdığımız İznik’ten başlayıp Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey’e doğru devam eden fay hattı üzerinde oluşabilecek bir deprem zaten yerleşim yerlerinin içinden geçiyor. Bundan etkilenmeme şansımız yok. Buradan İstanbul çok etkilenmeyecek. Ama üçüncü bir fay hattımız daha var. Tam yerleşim yerlerinin içerisinden geçen, İnegöl’den başlayıp Kestel ve Gürsu’dan sonra Yıldırım’da üç kola ayrılmaktadır. Osmangazi’den devam edip Nilüfer, Çalı, Mustafakemalpaşa’nın altından Uluabat Gölü’nden devam eden bir fay hattımız var. Bursa’yı üç ana kol ciddi oranda etkileyecektir. Beklenen deprem Bursa’ya çok büyük hasarlar verecektir. Elazığ depremi yapı güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Bursa’da yüzde 60 kaçak yapı var. Bursa’da hissedilen depremler, beklenen büyük depremin riskini azaltmıyor. Kuzey-Anadolu Fay hattı işlek, diri, canlı durumda. Bursa’da alüvyon zeminlerde depremin şiddeti daha fazla olacak. Acil önlem almamız şart. Bursa’da kesinlikle 1/100 binlik planları acil onaylamamız lazım. ” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.