“Her bağış, yeni bir hayattır”

Karacabey Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Tabibi Volkan Çiğdem, organ bağışının önemine dikkat çekti.

“Organ Bağışı Haftası” nedeniyle bir mesaj yayımlayan TSM Sorumlu Tabibi Volkan Çiğdem, “Her bağış, yeni bir hayattır” dedi.

Karacabey TSM'nin organ bağışı almaya yetkili kurum olduğunu vurgulayan Çiğdem, mesajında şu ifadelere yer verdi.

“Organ bağışı, bir insanın hayattayken kendi isteği ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

Organ bağışı kişilerin yapabileceği en kutsal en anlamlı bağıştır.

Ancak, organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Hastane yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından tıbbi ölüm kararı verilmeden organ nakli düşüncesi asla gündeme gelemez.

Evde ya da yolda vefat eden bir kimse, bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir.

Başta İslam olmak üzere bütün büyük dinler organ bağışını destekler.  Kur'an'da, 'Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı' belirtilmektedir.

18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir.

Organları alınan kişinin cenazesi, son derece özenli bir şekilde vücut bütünlüğü bozulmadan ailesine teslim edilir. Bu konuda nakil merkezleri özellikle hassasiyet göstermektedir. Sağlıkçılar için bağışta bulunan bireyin cenazesi hassasiyetle saygıyı hak etmiştir.

Organ bağışı kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak, fikrinizden vazgeçebilirsiniz. Bakanlığımızca 2013 yılı Nisan ayında oluşturulan Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemine (TODBS) kaydınız var ise kaydınızın silinmesi için organ bağışı yaptığınız kuruma ya da organ bağışı alan her hangi bir kuruluşa talebinizi iletebilirsiniz. Verdiğiniz karar değiştirilemez bir karar değildir. 

Her yıl organ beklerken hayatını kaybeden yaklaşık 6000 vatandaşımızın olduğu unutulmamalıdır. Kasım 2013 itibariyle bekleme listelerinde 20827 böbrek, 393 kalp, 2045 karaciğer, 39 akciğer, 235 pankreas bekleyen 23304 hasta olduğu, bunun yanında 4848 kornea bekleyen vatandaşımızın olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıdır. Bağışlanan organlar bir başkasının yakınını, evladını, ya da ana babasını kurtaracak, onları hayata bağlayacaktır. Her bağış, yeni bir hayattır.

Hayatta en sevdiğiniz kişinin, hatta kendinizin organ nakline ihtiyacı olduğunu gözlerinizi kapatıp hayal edin!”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.