Yanlış milyon kez tekrarlanırsa…

  Bir yanlış milyon kez tekrarlansa doğru hale gelir mi? 

İnsanlığın var oluşundan bu yana o kadar çok yanlış bilgiye sahip oldu ve bu yanlışları o kadar çok tekrar etti ki; İnsanoğlu yanlışlarını düzelterek insan oldu.

Doğru zannettiğimiz pek çok bilginin yanlış olduğunu öğrenerek ilerleyeceğiz.

Binlerce yıl dünyanın güneş etrafında değil, güneşin dünyanın etrafında dolaştığına inandık. Bu arada dünya güneşin etrafında milyon kez döndü. Yine de gerçek değişmedi. Galileo bu yanlışı düzeltmek için kilise tarafından aforoz edilmeyi göze aldı. 

Dünyanın tepsi gibi düz olduğuna binlerce yıl inandılar. Kolombus bu inancı kırmak için batıya doğru giderek doğuya ulaşılacağını ispatlayacak maceraya girdi.

Günümüz Türkiye’sinde bile halen pek çok insan dünyanın öküzün boynuzunda olduğuna inanıyor. Neredeyse her mahallede bir deprem uzmanı olsa da pek çok insan depremlerin nedenini öküzün kafasını sallamasına bağlıyor.

Parçalanamaz anlamında olan atomun parçalanabileceğini öğrenmemizin üzerinden uzun yıllar geçti. Biz halen atom sözcüğünü kullanıyoruz. Ama bu durum atom çekirdeğini parçalayarak nükleer enerjiye dönüştürebileceğimiz gerçeğini değiştirmiyor.

İktidarlar ülkede her şeyin mükemmel olduğunu söyleseler de yoksulluk, işsizlik, terör, kadın cinayetleri, bağnazlık sona ermiyor.

“İşkenceye sıfır tolerans” demekle işkence ortadan kalkmıyor. Binlerce kişinin gözü önünde insanlar yerlerde sürükleniyor, biber gazına basınçlı suya maruz kalıyor kurşunlanabiliyor. Hatta öldürülebiliyor.

Kaçak binalar yapılıyor, ormanlar yakılıyor, dereler, göller kurutuluyor, cennet ovalar çölleşiyor. Dere yataklarına yine evler yapılıyor, yine insanlar sele kapılıp ölüyorlar. Madenlerde yine grizu patlıyor, madenciler yine ölüyor. Tek farkla şimdilerde güzel ölüyor.

İnsanlar yine trafik kurallarını çiğniyor. Alkollü araç kullanıyor, kırmızı ışıkta geçiyor. Sürücüler milyon kez kırmızı ışıkta geçtiğinde kırmızı ışıkta geçmek normalleşmiyor.

Bir yanlış değil milyon kez, milyar, trilyon hatta katrilyon kez tekrarlansa yine de yanlış olmaya devam ediyor. 

Yatağan’da yapılan bayramlaşma törenindeki yanlışlığın 15 ya da 75 yıldır devam ediyor olması yanlışı ortadan kaldırmaz. Bu yanlışı geçmiş yıllarda muhalefet partilerinin yapmış olması önemlidir. Ancak bu yanlışın iktidar partisi tarafından yapılıyor olması çok daha önemlidir.

Ülkemizdeki “ileri demokrasi” o kadar ileri gitmiştir ki bu yanlışı düzeltmesi gereken kamu görevlilerinin durumu düzeltme şansı bırakılmadığı gibi, muhalefet partilerinin karşı çıkacak cesareti kalmamış, daha da feci olanı kamu adına yanlışlığı görüp yazması gerekenler artık kanıksayarak olaya karşı çıkanları yadırgamaktadır.

“İleri demokrasi” döneminde yanlışa yanlış demek, yani “kral çıplak” demek cesaret işi haline gelmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.