Hayvancılıkta acil durum!

*Artan girdi maliyetleri ve değişmeyen et – süt fiyatları nedeniyle hayvan üreticisinin can çekiştiğini söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, üretici, besici ve sanayicinin bir araya gelerek fiyat dengesi sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, girdi maliyetleri artan hayvan üreticilerinin can çekişir hale geldiğine dikkat çekerek, bu işin çözümünün 3 saç ayağındaki tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayinin aynı masada buluşmasından geçtiğini savundu.
Hayvan üreticiliği bitmeden önlem alınması için çağrı yapan Başkan Erdem, “Hayvancılık S.O.S veriyor. Her yerde olduğu gibi girdi maliyetlerinin artması ancak süt ve et fiyatlarının yerinde sayması hayvancılıkta büyük sıkıntı yaratmaktadır. Yem fiyatlarının yüzde 60 artmasına karşın et ve süt fiyatlarının geçen sene ile aynı düzeyde kalması hayvancılıkta dengeleri bozmaktadır. Besicilerimiz ürettiği üründen sağladığı gelirle, maliyetlerini karşılayamıyor. Bu koşullarda üreticinin ayakta durması imkansız hale gelmiştir. Kazanamayan üretici borçlarını da ödeyememekle birlikte daha da katlamaktadır. Türkiye geneline baktığımızda her bölgede yem bitkilerinin tamamı ekilmediği halde Karacabey’de nerdeyse ekilmeyen yem bitkisi yok. Tüm yem bitkileri ilçemizde yetişmektedir. Bu nedenle hayvancılığın ana merkezlerinden birinde yaşıyoruz. Et ve süt hayvancılığının gerilemesi tarımdaki çiftçileri de etkilemektedir. Yem gibi girdilerinin maliyetleri artan hayvan üreticileri çözümü, sektörden uzaklaşmakta arıyor. Hayvancılığın bitmemesi için çözüm noktasında tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayinin komplike olarak aynı masada buluşması gereklidir. Sorun ancak birlikte fiyat politikası belirlenerek çözüme kavuşturulur. Aynı zamanda süt ve et hayvancılıkta ülkemizin daha iyi yerlere gelmesinin temelinde devlet desteğinin arttırılması yatıyor” dedi.
“Ancak doğru verilerle üretim dengesini sağlarız”
Tarım ve hayvancılıktaki sorunların çözümünde ve başarıya ulaşmanın tek yolunun doğru verilerden de geçtiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Göreve geldiğim 3,5 yıldan buyana bölgemize gelen Tarım Bakanımıza, tüm milletvekillerine dosya olarak ve birebir görüşerek ülkemizde ekilen tarım arazilerinin yarısının kayda girmediğini defalarca ilettim. Bu konuyla ilgili yüzleşmemiz gerektiğini savundum. Tarım ve hayvancılıkta doğru verilere ulaştığımızda planlamanın rahat olacağını tekrar tekrar söyledim. Miraslı yerlerden dolayı çiftçilerimiz ÇKS’ye ektiği ürünün yüzde 50’ye yakınını gösteremiyor. O zaman bazı ürünler bilinmediği için kimi yıl düşük ekiliyor, yüksek fiyata satılıyor. Aynı ürün bir yıl sonra fazla ekildiğinden dolayı da tarlalarda kalıyor. Bu iş hayvancılık için de geçerlidir. Tarım ve hayvancılıktaki başarıya ulaşmanın anahtarı ülkemizde baştan sona doğru verileri yakalamaktan geçiyor. Doğru rakamlara ulaştığımızda istediğimiz şekilde üretim dengesini sağlarız” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.