“’Hayır’la Cumhuriyetimize sahip çıkalım”

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, anayasa değişikliği için yapılacak olan 16 Nisan referandumu hakkında bilgilendirme yaptı.
Tanrıverdi yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “16 Nisan referandumuna sayılı günlerin kalmış olduğu bu zamanda, siz değerli hemşehrilerimize halk oylamasının içeriğini bir kez daha değerlendirmek istedik.
Bildiğimiz üzere modern demokrasinin temelini kuvvetler ayrılığı ilkesi oluşturur. Bunlar yasama, yürütme ve yargıdır. Yasama gücü kanun yapma gücüdür ve bu güç TBMM’dedir. Yürütme gücü kanunlara işlerlik kazandırma gücüdür ki bu da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar eliyle kullanılır. İşte bu iki gücün karşısında bir denge unsuru olarak Anayasa Mahkemeleri bulunur ki, zayıf bireyin temel hak ve özgürlüklerini güçlü devlet karşısında korur ve TBMM tarafından yapılan kanunların Anayasa’ya uygunluğunu denetler.
Bu gün yapılmak istenen değişiklik paketiyle ”kayıtsız şartsız Millete ait olan Egemenlik” bir kişinin eline bırakılmaktadır. Başbakanlık kurumu ortadan kaldırılmakta ve Cumhurbaşkanı yürütmenin asıl muhatabı olmaktadır; kendisine istediği kişileri yardımcı olarak atayabilecek; bakanlıkların kurulmasına ve kaldırılmasına karar verebilecek ve bakanları da kendisi atadığı gibi istediği zaman da görevden alabilecektir. Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin 12 üyesini doğrudan, kalan 3 üyeyi de partisi aracılığıyla kontrol ettiği Meclis tarafından atayabilecektir. 13 kişiden oluşan Hakimler ve Savcılar Kurulunun 6 üyesini doğrudan, kalan 7 üyeyi de yine parti aracılılığıyla kontrol ettiği meclis tarafından seçtirebilecektir. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi adı altında kanun kuvvetinde hükümler çıkararak Meclisin yetkisine ortak olacaktır.
Cumhurbaşkanı dilediği zaman Meclisi feshetme yetkisini de elinde bulunduracaktır. Bütçeyi yine Cumhurbaşkanı hazırlayarak Meclise gönderecektir. Meclisin bütçeyi kabul etmemesi durumunda enflasyon oranında arttırılarak bir sonraki yıl uygulanmaya devam edilecektir.
Yeni sistemde Başkan, devletin işleyişini istediği gibi düzenleyebilecektir. Kimin müsteşar, kimin genel müdür, kimin büyükelçi olacağına karar verebilecektir. Bu yetkiler şu anda TBMM’nin elindedir. Bu atamaların aslı da devlette liyakat sistemine, yani işi ehline teslim etmeye dayanmaktadır. Getirilmek istenen sistemde ise bütün bu atamalar bir kişinin keyfiyetine dayandırılacaktır.
Ülkemiz bir rejim değişikliği ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Ülkemiz, demokratik parlamenter rejimden, tüm yetkilerin bir kişiye bırakıldığı tek adam rejimine doğru sürüklenmektedir. Anayasalar toplumsal uzlaşma metinleridir. Halkımızın ikiye bölünerek bir kısmının karşı, bir kısmının taraf olduğu değişiklikler bu ülkeye fayda yerine zarar getirecektir. Unutulmamalıdır ki Cumhuriyet, demokrasi ile taçlanırsa itibar kazanır. 16 Nisan’da vereceğimiz hayır oyları ile Cumhuriyetimize ve demokrasimize sahip çıkacağımıza inancımız tamdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.