“Hayır da çıksa anayasa yapılmalı”

Şişli Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olan Mustafa Sarıgül referandum çalışmaları kapsamında Karacabey’e geldi.
Karacabey CHP İlçe Binası’nda Murat Tanrıverdi başkanlığındaki CHP İlçe Örgütü’yle bir araya gelen Sarıgül, “Bu oylamanın sonucu ‘Hayır’da olsa 17 Nisan günü sivil anayasa yapmak için Karacabey’den başlayarak yollara düşmek lazım” dedi.
12 Eylül anayasasının değiştirilmesi gerektiğini ancak kutuplaşmayla değil bunun toplumsal uzlaşmayla sağlanmasının gerektiğini söyleyen Sarıgül, “12 Eylül anayasası mutlaka değişmeli. Ama değişirken bütün siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri alınarak yapılması gereklidir” dedi.
Türkiye’nin 16 Nisan’da çok kritik bir sınavdan geçeceğini vurgulayan Sarıgül, “Bugün burada bir parti çalışması için yokuz. Siyaseti bir kenara bırakarak ülkenin geleceği adına gerçekleri anlatmak gerek. Bugün burada bulunma sebebimiz tamamen toprağımıza, bayrağımıza, sahip çıkabilmek bütün yurttaşlarımızın bir arada yaşayabileceği ilerde demokratik bir anayasayı yapmak. Oldu, bitti anayasalarını ülkemize hiçbir faydası olmaz. Kardeşliğin ve barışı yansıdığı bir anayasa olması lazım” diye konuştu.
Sarıgül yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Dünya’dan kopmamak için toplumsal uzlaşma ile bir anayasa olması gerekiyor. Devletin siyasallaşmaması için gelecekte güzel bir anayasa yapılması lazım. Bağımsız yargının güçlenmesi için, kesinlikle Avrupa Birliği’nden yana mı İran’dan yana mı düşüncesinin ortaya çıkmadığı bir anayasa gereklidir. Yurttaşlarımızın yüzde 20’sini yüzde 30’nu yüzde 40’nı yüzde 50’sini değil yurttaşlarımızın yüzde yüzünü kucaklayacağımız bir anayasa yapmamız lazım.
Bunun için arzu ediyorum ki bütün yurttaşlarımın işleri hayırlı olsun. Bu verecekleri karar çocukları için inşallah çok güzel hayırlı bir karar olur. Bir anayasanın yurttaşlarımız arasında siyasi partiler arasında toplumsal uzlaşma olmadan çıkmasını doğru bulmuyorum. Bunu büyük bir üzüntü ile karşılıyorum. Keşke bu seçime gidilmeden önce bir uzlaşma yapılsaydı. Kaldı ki partimiz bu konuda çok önemli adımlar attı. Ama ne yazık ki bu adımlar karşılık göremedi, gerektiği önemi göremedi. Ben yaptım oldu ve parlamentonun bay pas edilmesi, Başbakanlığın kaldırılması asla ve asla doğru bir mantık değildir.
Hatırlarsınız 12 Eylül’den önce hem parlamento vardı hem senato vardı hem başbakan vardı hem cumhurbaşkanı vardı. Parlamentonun çıkardığı parlamentonun gözünden kaçan yasalar varsa o yasalar Türkiye Cumhuriyeti’ndeki vatandaşlarımızın mutsuzluğu ile ilgiliyse senato onu düzeltiyordu, senato onu tekrar gözden geçiriyordu. Bugün parlamentoyu kaldırıyorsunuz senatoyu kaldırıyorsunuz bakanlar kurulunu kaldırıyorsunuz dışarıdan bakan atıyorsunuz. Sivil atanacak olan Bakan’da Karacabey’deki yurttaşlarımızın dertlerini ve sorunlarını bilemez. Dışarıdan atamış olduğunuz bakan milletvekillilerimizin, belediye başkanlarımızın telefonlarına dahi hiçbir zaman için çıkmaz, çünkü onun tuzu kurudur.
Bu yüzden ben yurttaşlarımızın güzel bir karar vereceğine inanıyorum. Ama bu oylamanın sonucu ‘Hayır’ da olsa kesinlikle ve kesinlikle hemen pazartesi günü yeni bir sivil anayasa yapmak için Karacabey’den başlayarak yollara düşmek lazım” dedi.
Mustafa Sarıgül, daha sonra ilçedeki vatandaş ve esnaflarla da bir araya geldi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.