Hamitler Çöplüğü büyük tehlike!

 

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerine bağlı Geçit, Emek, Hamitler, Bağlarbaşı ve Balat bölgesinden gelen pis koku ve çevre kirliliği şikayetleri üzerine Hamitler Katı Atık Depolama Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Turhan Tayan, 20 yıl önce Bursa'nın Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinin ihtiyaçlarına göre düzenlenen tesisin şu anda projeye ve sisteme uygun işletilmediğini öne sürdü.

Kestel, Gürsu, Orhangazi, Gemlik, Mudanya ve Karacabey ilçelerinin katı atıklarının da Hamitler Tesisleri'ne taşınıyor olmasının, Bursa'nın çok önemli ve büyük bir çöp sorunuyla karşı karşıya kaldığının göstergesi olduğunu anlatan Turhan Tayan şunları söyledi;

“Günde yaklaşık 1200 ton çöpün boşaltıldığı alan günümüz şartları göz önüne alındığında yetersiz kalmaktadır. Çöpler zamanında gerekli işlemlerden geçirilemediği için çevre bölgelere pis bir koku yaymaktadır. Bölge adeta Büyükşehir Belediyesi tarafından gözden çıkarılmış ve vatandaşların şikayetleri dikkate alınmamaktadır. Yakında Mustafakemalpaşa İlçesi çöpünün de bu bölgeye taşınacağını dikkate alırsak Hamitler'e şehrin doğusundan, batısından, kuzeyinden 70 kilometre yol kat ederek çöp kamyonları bu bölgeye çöp taşımaktadır. Şehrin önemli bir yerleşim bölgesinin içinde kalan Hamitler Katı Atık Tesisleri'nin çevreye verdiği dayanılmaz koku ve sinek üretme merkezi olarak Büyükşehir'in el atması gereken en önemli sorunu olarak önümüzde durmaktadır. Çöp kamyonları büyük ölçüde bakımsız ve standart dışıdır. Çöpler konteynır kapaklarının bile dışında taşınarak 70 km. mesafede şehrin merkezlerinde adeta resmi geçit yaparcasına etrafa çöp saçarak, sıvı atıkların bir bölümünü yollara akıtarak taşınmaktadır.”

Tayan, çevre yönetmeliklerine uymayan ve maliyet yükselten bu sistemin baştan aşağı gözden geçirilmesi gerektiğini ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi arasında çöp toplama, nakli, depolama, ayıklama, denetim, zabıta hizmetleri ve çevre yönetimleri açısından bir işbirliği, bir koordinasyon olmadığını ekledi.

“Şehrin batı ve doğu bölgesinde yeni katı atık ana depolarının süratle kurulması ve bu ana depolar arasında aktarma istasyonlarının tesis edilmesi lazım” diyen CHP Milletvekili, “Avrupa şehri Bursa'da tüm inşat malzemeleri ve hafriyat kamyonları brandasız bir şekilde etrafı kirleterek seyir etmektedir. Büyük çevre sorunu yaratan bu konularla ilgili Büyükşehir, ilçe belediyeleri, zabıta, İl Çevre Müdürlüğü ve İl Trafik Müdürlükleri arasında hiçbir koordinasyon söz konusu değildir. Bu noktadan hareketle Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni çöp konusunda ciddi bir çalışmaya davet ediyorum. Bu tür yatırımlar gösterişsiz, zaman alan yatırımlardır ancak kaçınılmaz yatırımlar olarak mutlaka ele alınmalıdır” diye konuştu.

TOKİ, çöp depolarının yanına konut yaptı

TOKİ'nin hiçbir modern şehircilik anlayışına uymayan bir yaklaşımla şehrin tek ana katı atık depolama tesisinin dibine konut yapmasının anlaşılır bir durum olmadığına dikkat çeken Tayan, bunun Bursa'da makro seviyede bir planlaması olmadığını ve Bursa'nın el yordamıyla idare edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Tayan, “Bugün yatırıma yapılırsa en erken 2-3 sene içerisinde gerçekleşebilecek yeni depolama merkezleri ile ilgili vakit geçirmeden girişimde bulunulması şarttır” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, ilgililerin şu anda tüm sakıncalarına rağmen Hamitler Tesisi ile yetinerek rehavete kapıldığını da ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.