Haksız rekabet önlenmeli!

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, Et ve Süt Kurumu’nun ‘Kontenjan doldu’ gerekçesi ile besilik hayvan taleplerini durdurduğunu söyleyerek, üye işletmelerinin mağdur durumda kaldığına dikkat çekti.
Küçük ve orta büyüklükteki üye işletmelerine neden ucuz ithal besi hayvanları verilmediğini soran Başkan Karaca, yaptığı yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere ülkemizde et ihtiyacı yerel üretimle karşılanamamaktadır. Bu nedenle kısa vadede besilik hayvan ithali zorunluluktur. (Birliklerimiz uzun vadede hayvan ithaline şiddetle karşıdır)
Ülkemizde besilik hayvan ithalatı ise 2016 / 8794 sayılı kararname ile sadece Et ve Süt Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu ithalattan 60 baş altı talepler karşılanmamaya çalışılmaktadır. Oysa ülkemizde bulunan 302 bin adet besi işletmesinin % 97’si 50 başın altındadır ve bunlar toplam kırmızı et üretiminin % 80’den fazlasını karşılamaktadır. Bu durumda küçük ve orta ölçekli besi işletmeleri büyük bir mağduriyet yaşayarak haksız rekabete maruz kalacaklardır.
Büyük sermaye sahibi işletmelerden etkilenen Et ve Süt Kurumu ‘Kontenjan doldu’ gerekçesi ile birliğimizin taleplerini durdurmuştur. Oysa sadece Karacabey’imizde 625 adet talep küçük işletmelerimizden gelmiş ve merkez birliğimize gönderilmiştir. Birliklerimizin bu hayvanların dağıtımı için yeterli kapasite ve donanımı mevcuttur.
Siyasi hayatı boyunca daima tabanla haşır neşir olan, onların sorunlarının çözülmesi için uğraş veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’in önümüzdeki günlerde çıkarılacak kararname ile bu adaletsiz durumu düzelteceğinden hiç kuşkumuz yoktur. Bu sayede küçük üretici grupları da sisteme dahil olacak, daha etkin ve çözüm amaçlı bir uygulama gerçekleşmiş olacaktır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.