Günaydın ve Demiröz’den muhtarlara “Büyükşehir” mektubu

CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursalı muhtarlara ortak imzalı bir mektup göndererek, Büyükşehir Yasası’nın mevcut ve olası sonuçlarını değerlendirdi.
    6 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile Türkiye genelinde 29 ilin il özel idaresi ve il genel meclisi ile 1.582 belde belediyesinin kapatıldığı ve 16.082 köy tüzel kişiliğinin ise mahalleye dönüştürülerek sonlandırıldığı anımsatılan maktupta, yasa ile Türkiye’de köy varlığının yarısının ortadan kaldırıldığı kaydedildi.
    Bursa’da da 21 belde belediyesinin kapatıldığını ve 659 köyün mahalleye dönüştürüldüğü aktarılan mektupta, tüzelkişiliği kaldırılan köylerin hak kayıpları maddeler halinde sıralandı.
    Yasayla köye ait tüm özel malların belediye geçtiği vurgulanan mektupta, “Belediye istediği imar düzeni ile köye ait ve kendisine geçen bu alanlar üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek” tespiti aktarıldı.
    Yasanın mahalleye dönüşen köylere yeni maddi külfetler de getireceğinin altı çizilen mektupta, şunları kaydetti: “Yaşam pahalılaşacak. Köylünün kullandığı doğal kaynaklardan gelen suya belediyelerin şebeke sularında uyguladığı kurallar ne ise köylüye de aynı kurallar uygulanacak.
    Yani köylümüz artık kullandığı su için şehir merkezinde yaşayan vatandaşın ödediği su parasının ilk 5 yıl için yüzde 25’ini ödemeye başlayacak, ama 5 yıl sonra kaç liradan ödeyeceği, ne olacağı henüz belli değil. Yalnız bu su bedeli ilçe belediyesi tarafından değil büyükşehir belediye su tarifesi üzerinden köylümüze fatura edilecek.
    Köyümüzün tarım toprakları olan tarlaları ne yazık ki arsa vasfını aldı. Dolayısıyla toprağını ekemeyen çiftçilerimiz artık arsa olan bu tarlalarını satmaya ve şehirlere gitmeye yönelecekler.”
    Gökhan Günaydın ile İlhan Demiröz’ün ortak mektubu, “Özetle sayın muhtarım, belediyelere çöp vergisi, emlak vergisi, su parası, atık su parası, ilan reklam vergisi, yapı ruhsatı harcı, proje onay bedeli, açma kapama bedeli gibi şehirlerde ödenen birçok para, artık köylülerimiz tarafından da ödenecektir. Köylerimizde ticaretle uğraşan küçük bir dükkanı olan esnafımızda artık gerçek usulde bir esnaf statüsüne girdiğinden defter tutacak ve 3 ayda bir vergi dairesine beyanname verecek” diyerek tamamlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.