Gübre fiyatları düşürülsün

*Karaca, “Tarımda 2008’in en büyük sorunlarından biri de, gübre fiyatlarının oldukça yüksek olması. Gübre maliyetlerinin artmasının ardından, çiftçiler çok daha az miktarda gübre kullanırken bu durum verim kaybına neden olacak” dedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, gübre fiyatlarının yüksek olması çiftçiyi zora soktuğunu belirterek, bu sorunun çözümünde gübre fabrikalarının da üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Çiftçinin bugün bankalardan kredi alarak borçlanmak suretiyle gelir elde ettiğini ifade eden
Karaca, “Girdi maliyetleri de yükselirse çiftçimiz açısından zor bir durumla karşılarız. Girdi maliyetlerindeki en büyük artışlardan biri de gübre. Ancak burada doğru gübre kullanımı da çok önemli. Türkiye’de yetersiz ve yanlış gübre kullanımı nedeniyle 8 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Burada gübre fabrikalarına da görev düşüyor. Fabrikalar yüzde 300’lere varan kâr elde ediliyorlar. Çiftçi zor durumdayken fabrikaların böylesine yüksek gelir elde etmelerini yadırgıyorum. Türkiye’de yatırım bütçeleri içerisinde tarıma ayrılan payı artırmamız lazım. Dünyada küresel ısınmaya bağlı olarak tarım ürünlerinde büyük verim kayıpları yaşanıyor. Bunun için Türkiye’de sulama yatırımlarının artırılması lazım. Su politikalarını çok akılcı ve rasyonel bir şekilde götürmemiz lazım. Yine arazi toplulaştırılması ile ilgili önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor. 2008 sıkıntılı geçecek. İnşallah kaybettiğimiz bir yıl olmaz.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.