“Gözlem Kulesi” göz kamaştırdı

“Gözlem Kulesi” göz kamaştırdı
Karacabey Eskikaraağaç Köyü, önceki gün Bursa Valiliği ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde hayata geçirilen Uluabat Gölü Yönetim Planı çerçevesinde yürütülen etkinliklerden birine daha ev sahipliği yaptı.
Plan kapsamında, UÜ. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmet Arıcı ve eşi Franzisca Arıcı’nın imzasını taşıyan projelerle Eskikaraağaç’tan tüm dünyaya, çevrecilik ve doğal değerler bazında kişi ve kurumların topyekün katkısını ilan etmeyi sürdürüyor.
Bosch firmasının desteklediği Kuş Gözlem Kulesi’nin açılışı yapılırken, diğer taraftan Bademli TED Koleji ve Yenikaraağaç Köyü Şehit Bilal Kanat İlköğretim Okulu öğrencileri de “Kardeş Okul” olarak, ağaç fidanı dikme etkinliğiyle ilk kez bir araya geldiler.
Prof. Dr. İsmet Arıcı, törendeki konuşmasında Eskikaraağaç Köyü’nün 2011 yılında yapılacak Avrupa Birliği Leylek Dostu Köyler Toplantısı’nı düzenlemek üzere başvuruda bulunduğunu ve köy kadınlarının Eskikaraağaç ve Gölyazı köylerinde “Köy Koruma ve Geliştirme Derneği” kurarak, kendi köylerinde fark yaratma çabasına giriştiklerini açıkladı.
Bursa Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, Çevre ve Orman İl Müdür Yardımcısı Rahmi Bayrak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Adnan Gencer, Bosch Üretim Müdürü Ercan Yeşilkütük, Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Turhan, Karacabey Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca, Demokrat Parti Karacabey Belediye Başkan Adayı Şaban Yalazı, DP İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Gülan, part yöneticileri, CHP Karacabey Belediye Başkan Adayı Enver Kartal, CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş ve yöneticiler, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Karacabey Ticaret Borsası yöneticileri, Uludağ Üniversitesi öğrencileri ve çok sayıda doğa dostu, soğuk hava koşullarına karşın törende hazır bulundu.
UÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Leylek Dostu Köyler Projesinin mimarı Prof. Dr. İsmet Arıcı, Eskikaraağaç Köyü’nün bu projelere ev sahipliği yapmasıyla birlikte, Uluabat Gölü Yönetim Planı’nda “örnek köy” ve İl Özel İdaresi’nce “yaşanabilir köy” seçildiğini vurguladı.
Prof.Dr. Arıcı, Nilüfer Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle dördüncüsü düzenlenen şenliğin uluslar arası boyuta gelmesini sağladıklarını kaydetti. Eskikaraağaç Köyü’nün Leylek Dostu Köyler girişimiyle, 2011 yılında yapılması planlanan Avrupa Leylek Köyleri Toplantısı’na partner olarak ev sahipliği başvurusunda bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Arıcı, göl çevresindeki köylerde yaşayan insanların giderek gölün ve köylerinin korunmasına büyük önem verdiklerini dile getirdi.
Arıcı, Eskikaraağaç ve Gölyazı köylerinde bu amaçla “Köy Koruma ve Geliştirme Derneği” girişimlerinin başladığını, derneğin köy kadınları tarafından fark yaratmak amacıyla kurulduğunu bildirdi.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa ve çevresinin doğal değerlerine sahip çıkmasından dolayı başta Arıcı çifti olmak üzere emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak Eskikaraağaç’taki etkinliklere desteklerinin devam edeceğini söyledi.
Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, Karacabey ve çevresinin başlı başına bir doğa hazinesi olduğunu belirterek, tarihten gelen bu güzelliklerin sürekli biçimde korunmasını istedi.
Bursa Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, doğaya ve çevreye verilen önemin Eskikaraağaç Köyü’nde uygulanan başarılı projelerle ülke genelinde ve dünya çapında duyurulduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından, Bursa Bademli TED Koleji ile Yenikaraağaç Köyü Şehit Bilal Kanat İlköğretim Okulu öğrencileri “Kardeş Okul” kapsamında ilk kez bir araya gelerek, köy çevresine birlikte ağaç fidanı diktiler.
Kuş Gözlem Kulesi’nin açılış kurdelesini ise Bursa Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Prof.Dr. İsmet Arıcı ve Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca birlikte kestiler. Kuleden Uluabat Gölü’ndeki kuş hareketlerini izleyen yetkililere ve tüm konuklara sunulan yemek ikramıyla tören programı sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.