Gider: İl Genel meclisleri yerel parlemento niteliğinde

Gider: İl Genel meclisleri yerel parlemento niteliğinde
Karacabey Büyük Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Genel Meclis Üyesi Adayı Kemalettin Gider, aday İl Genel Meclisi hakkında yaptığı açıklamada, Özel İdarelerin 2005 yılında çıkarılan 5302 sayılı İl Özel idaresi Kanunuyla yepyeni bir yapıya kavuşturul-duğunu söyledi.
Özel İdarelerin; Eğitim, Sağlık, Tarım, Çevre, Sanayi ve Ticaret, Bayındırlık, Kültür, Spor, Sosyal Hizmetler, Sivil Savunma, İmar, Yol, Su, Kanalizasyon… v.b. bir çok mahalli görevlerin sahibi durumuna geldiğini belirten Gider, “Demokratik açıdan gelişmiş ülkelerde, kamu yönetiminde ‘Merkeziyetçilik’ anlayışının terk edilmeye başlanmasıyla birlikte, Avrupa Birliği üyelik süreciyle Türkiye’de de bazı yetkilerin yerel yönetimlere devredildiği yeni bir dönem başladı.
Bu yeni dönemle birlikte, İl Özel İdaresi de belediyeler gibi icracı ve önemli bir kurum haline gelirken, İl Genel Meclisimiz ise nerdeyse sembolik denebilecek bir yapıdan etkinlik alanı daha da genişleyen ‘Yerel Parlamento’ kimliğine kavuştu.
İl Özel İdaresi Kanununa ek olarak çıkarılan Mahalli İdareler Birlikleri Kanunu da yerel yönetim alanında ciddi bir atılım olmuştur. Birliklerin kanuni bir alt yapıya kavuşturulmasından sonra KÖYDES gibi hayati bir projenin mülki amirler öncülüğünde uygulanması adeta kırsal kesime yeni bir hayat sunmuştur.
İl Genel Meclisi, Özel İdarenin karar organıdır. Özel İdare normal bürokratik yapı içerisinde, yatırımlar ile ilgili görevleri yürüten bir kurum durumundadır. Son yıllarda yasal ve yapısal düzenlemelerde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Yenilenen İl Özel İdaresi kanunu ile bu kurumun hizmet alanları genişletilmiştir. Yeni kanunda bir çok hizmet yerel yönetimlere görev olarak verilmiştir. Bundan böyle il özel idaresi daha verimli ve kaliteli hizmet sunabileceklerdir. Gerçek bir yerel yönetim merkezi olmak adına büyük yol kat eden özel idareleri bugün, kent merkezinden köylere kadar tüm ilde, birçok alanda hizmetin vatandaşa hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaşmasında son derece önemli bir rol üstlenmektedirler
Elbette bu yeniden yapılanma süreci kolay olmamakta, bir çok yeni doğum sancılarıyla birlikte yeni oluşumları da beraberinde getirmektedir. 150 yıldır uygulanmakta olan aşırı merkezi bir sistemden çok kısa bir süre içerisinde yeni bir yerel yönetim sistemine geçmek kolay olmasa gerektir. İdari sistemi bize çok benzeyen Fransa, 20 yıldır uğraşmasına rağmen Özel İdare bazında gerçek anlamda bir yerel yönetim sistemine geçememiştir. Halbuki, Fransa’nın bize göre bazı avantajları da söz konusudur. Bunların başında gelir seviyesinin yüksekliğini, Avrupa Birliğinin baskılarını ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının bize göre daha az olmasını sayabiliriz.
Seçildiğimizde “Yerel Parlamento” yapısıyla çok önemli yetkilere kavuşmuş olsak da İl Genel Meclisi çalışmalarında sizlere karşı ‘hesap verebilirlik’ ve ‘şeffaflık’ ilklerinden asla ayrılmayacağız. Çünkü bizler, halkoyu ile göreve gelmiş ve kamu adına hizmet üretmekle sorumlu kişiler olacağız. Her ne yapıyorsak ya da yapacaksak halkımızın yararına ve denetimine açık bir duruş sergileyeceğiz
Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak Karacabey’imizin her köşesine hizmetlerimizi ulaştırmakta kararlıyız. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirirken de eleştirilerinizi, önerilerinizi ve desteklerinizi görmek bizleri mutlu edecek ve hizmetlerimize güç katacaktır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.