FUTBOL SADECE FUTBOL DEĞİLDİR

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

Yazımın başlığı Türk Futboluna büyük emeği geçmiş, rahmetli Teknik Direktör ve futbolcu Sayın Coşkun Özarı’nın 1970 sonlarında yazdığı kitabın adıdır.
Futbola ait teknik ve diziliş sistemlerini irdelediği çok güzel bir kitaptı. Futbolun sadece yuvarlak bir topun peşinde 22 kişinin koştuğu bir spor dalı olmadığını öğrenmeye başladığım ilk futbol kitabıydı, o. Tanrı, rahmet eylesin.
Hafta başı yerel basında Belediye Başkanı Ali Özkan’ın Karacabey Halkına Karacabey Birlik Spora destek çağrısı yer aldı. Yanı sıra Belediye binamızda “O sene, bu sene 5 yılda Amatör Ligden 2. Lige” yazılı pankart, beni acı acı gülümsetti. Bir yandan 5 yıldır savunduğum “Karacabey tarihinin en kötü Belediye Yönetimi” düşünceme yeni bir kanıt daha eklendi. Bir yandan da Sayın Özkan’ın Parti Başkanlığım sırasında Savcılığa hakkımda bulunduğu “suç duyurusu” geldi. Karacabey Spor’u Süper Amatör ligden profesyonel lige yükseltme düşüncesindeydi. Bu konuda bir dizi görüşmeler yaptı. Bununla ilgili bir demeç vermiştim. Sayın Özkan beni “iftira ve hakaretten ” Savcılığa şikayet etmiş. Savcılık reddedince bu kez Avukatı aracılığıyla dava açtırmıştı. Yetinmemiş, Karacabey tarihinde bir demeci yayınladığı için yerel bir gazetemize “tekzip” yayınlatmıştı.
Özü şuydu. Bursa’da aktif durumdaki bir profesyonel takımın yöneticileri Karacabey Spora adını ekleterek ilçemizde faaliyetine devam etmek istiyordu. Alt yapı kuracak ancak kulübün ana binası Bursa’da yer alacaktı. Sayın Özkan bunu reddetti. Bu kulübü de satın alarak Karacabey Spor olarak ilçemizi 3. Ligde temsil ettirmeyi düşünüyordu. Belediye bütçesinden bunun karşılanmasının doğru olmadığını belirttim. Yanı sıra stadın ön bölümüyle ilgili bir takım düşünceleri olduğunu yapılan 3 toplantıda belirtmişti. İşte verdiğim demeç buydu. Savcılığa suç duyurusu, açılan mahkeme, tekziple yetinilmedi. Birde bir amigo eşliğinde toplanan taraftarlara stattan Belediye binasına dek “Karacabey Spor düşmanı” olduğumu belirtir sloganlarla yürüyüş yaptırılmıştı.
Sonuçta açılan dava 20 sayfalık gerekçeyle reddedildi. Mahkeme kararının 1 ay sonrası o spor kulübü Belediye bütçesinden borcu ödenerek “isim hakkı” satın alındı. Ve Karacabey Spor profesyonel ligde boy göstermeye başladı.
Peki nasıl? Sürekli Karacabey Halkından destek istenerek. Mali alt yapısız ve sportif altyapısız bir kulübü yaşatmak kesinlikle kolay değildir. Çünkü; hem Sayın Özkan’dan hem bu görevi yapmak için çırpınan insanlardan kat be kat fazla futbol bilgisine sahibim. Görev yapan arkadaşların çoğu bizlerin Karacabey Spor için 1980’li yıllarındaki mücadelemizi bilmeleri olanaksızdır. Yaşları küçük ve bulunduğumuz ortamlar farklıydı. Futbola gırtlağına kadar siyaseti sokan Akp’ye bu yolu Özal öğretmişti. Çünkü, liberal ekonomiyi savunan, küreselcilik savunması yapan siyasi görüşler futbolu oy toplama aracı,halkı bu yolla kendilerine oy verir duruma getirmeye çalışırlar. 40 yıla yakın süredir tüm iktidarlar bu yolu denemiş. Belediye bütçesinden salt iktidarda kalmak uğruna milyarlar harcamış. Birçok futbol kulübü yoluyla kamu birikimi yok edilmiş. Amatör liglere dönebilen şanslı, dönemeyen tarih olmuştur.
Bu nedenle Akp ve diğer partilerinde içinde yer aldığı Belediyeler, spor kulüplerinden ellerini çekmeleri, halkı bu yönde zorlamamaları, Belediye bütçesinden kaynak ayırmayarak ruhu amatör ama futbol bilgisi profesyonel uzmanlarca yapılacak kulüp kurma, yaşatma olaylarına “baskı” değil “Öncülük” yapmaları gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.