Fatma Durmaz gidiyor, Özer Matlı geliyor!

Uluslararası Bursa Festivali bakın kimlere emanet ediliyor?

Bu şehrin 1960 sonrasında kültürel yaşamına damga vuran etkinliklerin başında “Uluslararası Bursa Festivali”nin geldiğini söylemek abartı sayılmaz sanırım.

Ömer Ersöz’ün Genel Sekreter olmasından ardından, yani 1990 sonrasında halk oyunları yarışması olmaktan çıkan Festival, ulusal ve uluslararası müzik ziyafetine dönüştürüldü.

Her yıl haziran-temmuz aylarında gerçekleştirilen Uluslararası Bursa Festivalini Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) gerçekleştiriyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alan BKSTV’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ise uzun süredir Fatma Durmaz Yılbirlik, Başkanvekilliğini Mehmet Hakkı Erbak, Genel Sekreterliğini Ahmet Erdönmez yapıyordu.

***

Ancak Alinur Aktaş’ın göreve gelmesinden sonra BKSTV yönetimi ile Büyükşehir Belediyesi arasında Festival’e çağrılacak sanatçılar konusunda sorun çıkmaya başladı.

Özellikle 2019 yılında düzenlenen festivale çağrılacak sanatçılarla ilgili tartışmalar alevlendi.

Kamuoyuna da yansıyan Açık Hava’da konser vermek isteyen sanatçılara engel çıkarılması bardağı taşıran son damla oldu.

Durumdan rahatsız olan Fatma Durmaz’ın, uzun süreden bu yana çevresine, “Görevi bırakmak istiyorum” dediği duyuluyordu.

14 Mart tarihinde gerçekleştirilecek Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Genel Kurulu’nda Fatma Durmaz Yılbirlik, Mehmet Erbak, Ahmet Erdönmez, Bülent Parlamış, Pınar Taşdelen Engin, Kerem Gencer ile Kenan Kibar’dan oluşan yönetim değişecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Kenan Kibar temsilci olarak yerini korurken, Vakıf Başkanlığı’nı Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı üstlenecek.

***

Gelişmelere ilişkin Özer Matlı’yla görüştüm. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’dan gelen teklifi kabul ettiğini belirterek, yapacaklarına ilişkin şunları söyledi:

“İnsanlar moral bulmak istiyor. İlçelerle diyalogum var. Şehrin her kesimine hitap edecek etkinlikler yapacağız. İznik’ten başlayıp Karacabey’de biten etkinlikler yapıyorlar ancak plansız, programsız. Bursa’da 365 gün etkinlik olabilir. Biz bunları yapacağız.”

Peki yeni yönetimde başka kimler olacak?

Ermaksan’dan Ahmet Özkayan, RUMELİSİAD’dan Ömer Kumova, TÜGİAD eski Başkanı Onur Özkul (Bupiliç’ten), Almira Otel Ersin Yazıcı, Nilüfer Çevikel ile Kenan Kibar…

Yedeklerde tanıdık isimler var: Belediyenin etkin isimleri Fehim Ferik, Ahmet Bayhan ile Hüseyin Buran …

***

Özer Matlı güçlü bir kadro ile işbaşı yapmak için bir de Danışma Kurulu oluşturuyor.

Orada çok güçlü isimler olacak: Baran Çelik, Ömer Kızıl, Cemil Sönmez, Erol Türkün, Tarık Tezel, Çetin Ceylan, Ali İhsan Yeşilova, Vehbi Varlık, İlhan Parseker, Ömür Akkor…

***

Bu yazının dip notu: Özer Matlı vefalı bir tavırla Fatma Durmaz Yılbirlik’i BKSTV’nin Onursal Başkanı olarak ilan edecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.