Evinde kal Karacabey!

Türkiye’de son açıklamalara göre 2 kişi koronavirüsten öldü ve pozitif hasta sayısı 191’e çıktı. Ölü ve pozitif hasta sayısının her geçen gün artmasıyla vatandaşlar korku ve panik içinde. Dünyayı tehdit eden ülkemizde de yaklaşık 1 haftadır görülmeye başlayan corona kabusunun önüne geçebilmek için Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından alınan çeşitli tedbirlerin ardından Türkiye’de birçok kişi inzivaya çekildi. Dünyaya bela olan koronavirüs salgınının yayılmaması için yetkililerin ‘Evde kal’ çağrısına Karacabeyli vatandaşlar büyük oranda uyuyor. ‘Evde kal’ çağrısına uyan Karacabeyliler önlemleri alarak coronaya karşı mücadele etmeye devam ediyor. Alınan önlemler kapsamında sosyal hayatın kısıtlanması kararı üzerine Karacabey’de de sokaklar ve meydan boşaldı. Meydanlarda olan vatandaşların ise tedbirlere uyarak eldiven ve maske ile dışarı çıktığı ve yoğunlukla dezenfektan ile kolonya kullandıkları görüldü. Dışarıda olan kişilerin çoğu ise çalışmak için evden çıktıklarını söyledi. Yetkililer yaptığı açıklamada; “Vatandaşlarımızın çok zorunlu haller dışında toplu alanlarda bulunmamalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle 65 yaş üzerindeki hemşehrilerimizin zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı korunma tedbirlerine harfiyen uymaları hepimizin sağlığı açısından çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyadan çağrılar artıyor

Sosyal medyada vatandaşlar ‘Evinde Kal Türkiye’ paylaşımıyla destek mesajları atıyor. Karacabey’de de sosyal medyada birçok kişi ‘Evinde kal Karacabey!’, ‘Hastalığa bulaşma, hastalık yayma. Kitap oku, yemek yap, müzik dinle, oyun oyna, çay iç, resim yap, düşün, hayal kur, film izle ama bunları evinde yap’, ‘Birbirimize zarar vermeden evinizde vakit geçirin LÜTFEN!’ ‘Salgın bitene kadar EVİNDE KAL TÜRKİYE!, ‘UNUTMAYALIM… KORONAVİRÜS, ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR’ etiketleriyle paylaşımlarda bulundu.

Corona virüsüyle ilgili mücadelede İçişleri Bakanlığı’nın aldığı tedbirler hayata geçirildi. İlk olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları kapatmasının ardından, İçişleri Bakanlığı, ‘Korona Virüs’ konulu ek bir genelge ile, 81 ilde tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine Pazartesi saat 24.00 itibariyle durduruldu.

Vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle tedbir amaçlı genelge Karacabey’de de uygulandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de korona virüsü vakasını açıklamasının ardından tüm yurtta virüse karşı alınan önlemler sıklaştırılırken Karacabey’de de üst düzeyde tedbir çalışmaları sürüyor. İlçe de de koronavirüse karşı yalnızca resmi kurumlar değil, esnaf da önlemini almaya başladı. Karacabey Belediyesi’nin geniş çapta ilçede gerçekleştirdiği dezenfekte çalışmaları tam not alırken, genelge dışındaki esnaflarda, işyerlerinin temizliğine gösterdiği özenle takdir topladı. Öktemler Kuyumcusu müşterilerine dezenfektan ilacı sunarken, Biçer Kuyumcusu personeli Mustafa Dinç de işyerinin önünden geçen vatandaşa kolonya ikramıyla diğer esnaflara örnek oldular. Esnafın bir çoğu dükkanlarında rutin temizliklerinin dışında genel temizlik de yaparak hem kendilerinin hem de vatandaşın sağlığını koruyorlar. Öte yandan genelge dışında kalan ilçe esnaflarından bazı kuaförler ve mağazalar çalışanlarının ve müşterilerinin sağlığının herşeyden önce geldiğini savunarak geçici süre ile işyerlerini kapatma kararı aldı.

Kıtlık korkusu

Karacabey’de sokağa çıkma yasağının geleceği ve kıtlık olacağı endişesiyle vatandaşlar marketlere hücum etti. Yoğun olarak ana gıda maddelerinin satın alındığı görülürken, marketlerin raflarındaki boşluklar dikkatlerden kaçmadı. Vatandaşların en çok satın aldığı gıda maddelerinin başında makarna ve un gelirken, raf ömrü uzun olan konservelerin de çok sayıda tüketildiği görüldü. El sabunu, tuvalet kağıdı ve kağıt havlu gibi hijyen ürünleri raflarındaki azalma da dikkat çekiyor.

“Zam gelecek” korkusu marketlere akın ettirdi

Alışverişe gelen bazı vatandaşlar ürünlere zam geleceği korkusuyla markete geldiğini belirtti. Gıda maddelerine zam gelmesi yahut toptancıların ürünleri stoklanması endişesiyle markete geldiklerini belirten bazı vatandaşlar, bu nedenle poşetlerce ana gıda maddeleri satın aldıklarını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yurttaşlara uyarı!

Koronavirüs taraması için Sağlık Bakanlığı’ndan geldiklerini söyleyerek, dolandırıcılık ve hırsızlık yapıldığı iddia edildi. Gelen şikayetler üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yurttaşları uyardı.

Bakan Koca, ”Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs risk taramasını çat kapı değil, planlayarak yapmaktadır. Sizi 184’ten arayıp bilgilendiriyor, ondan sonra geliyoruz. SABİM-184’ten size telefon gelmemişse, test amacıyla geldiğini söyleyenleri içeri almayın. Kötü niyetlilere karşı da tedbirli olalım!” ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Twitter hesabından,  “Corona Virüs Risk Taramasıö Alo 184’ün sizi araması sonrası gerçekleşmektedir. Vatandaşlarımızın iyi niyetinden faydalanıp hırsızlık, dolandırıcılık ve diğer suçlara meyilli kişilere karşı vatandaşlarımızın duyarlı olmasını, bu gibi konularla karşılaşan vatandaşlarımızın ivedi olarak kolluk birimlerine 112-155-156’den haber vermelerini bekliyoruz” uyarısında bulunuldu.

Koronavirüs’te 2. acı haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çarşamba gecesi Twitter hesabı üzerinden Türkiye’deki koronavirüs vakalarıyla ilgili son rakamları paylaştı. Koca; “61 YAŞINDA erkek bir hastamızı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün sonuçlanan testler, tedbirlerin çok zorunlu olduğunu gösteriyor. Tanı konup tedavilerine başlanan 93 YENİ VAKAMIZ var. Hasta sayımız 191’e ulaştı. Riskin önünü birlikte keselim.” dedi.

Koronavirüsten korunma yolları

Sağlık Bakanlığı açıklamasında evden çıkmak zorunda kalınırsa mutlaka maske takılması ve mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılmaması uyarısında bulunuyor.

Koronavirüsten korunmada; El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.

Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli.

Hasta insanlarla temastan kaçınılmalı (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmeli.

Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmeli.

Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalı.

Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalı. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmeli.

Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.

Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.