Etkili bir lider misiniz?

Hepimiz etkili liderlik becerilerine sahip birini gördüğümüz zaman hemen onu tanıyoruz. Bu kişiler konuştuklarında başları döndüren belirli bir manyetizma yayıyor gibi görünüyorlar. İnsanların dikkatini sadece sözleriyle değil seslerinin tonlarıyla ve hatta vücut dilleriyle nasıl yöneteceklerini biliyorlar. Karizmatik insanlar, ünlülerden endüstri ve dünya liderlerine kadar herkesi kendilerine çekebilirler.

Uzun zamandır geleneksel düşünce insanların, ya  karizma ile doğduğu ya da doğmadığı inancına sahipti. Psikologlar karizmanın genetik ve çevresel faktörlerin karışımı olduğuna inanıyorlar. Evet, bazı insanlar diğerlerinden daha karizmatik bir kişiliğe sahip. Yine de iyi haber, eğer lider olmak istiyorsanız daha karizmatik olmayı öğrenebilir ve bu tür nitelikler geliştirebilirsiniz.

Bu niteliklere geçmeden önce, ilk olarak karizmanın ne olduğunu tanımlamak faydalı olacaktır.

Karizma Nedir?

Karizma kelimesi Yunanca da “ilahi armağan” anlamına gelir. Karizma bir parça gizemle doludur, ancak onu gerçekten kısaca tanımlamak için Merriam-Webster sözlüğü onu “özel bir popüler bağlılık veya bir halk figürü için heyecan uyandıran kişisel bir liderlik sihri” olarak tanımlar. (Kuşkusuz, bu öğrenilebilecek bir şey gibi görünmüyor ama yine de umut edelim.)

Uyum Sağlayan

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden bir psikoloji profesörü olan William vonHippel, uyum sağlayabilmenin tüm etkili liderlerin sahip olduğu bir numaralı özellik olduğuna inanıyor. VonHippel, “İnsanların sosyal olarak başarılı olmalarını sağlayan açık bir şekilde birçok nitelik vardır, ancak bir durumda işe yarayan bir şeyin diğerinde çoğu kez işe yaramaması, davranışsal esnekliğin sosyal işlevsellik için tek ve en önemli özellik olabileceğini göstermektedir” diyor.

 Bu yeni koşullara uyum sağlayabilmek, VonHippel tarafından çeşitli dallara ayrıldı:

Çabuk kavrayabilmek

Ani değişikliklerle nasıl başa çıkacağını bilmek

Dikkat dağıtıcı ve endişe verice unsurların ortasında sakin kalmak

Von Hippel’e göre, karizmatik insanlar zor bir soruya her zaman doğru cevabı veremeyebilirler, ancak alternatif cevaplar bulma ve duruma en uygun olanı seçme becerileri vardır. Aynı zamanda etraflarında olup bitenlerle uyum içindedirler ve herhangi bir çatışmanın üstesinden gelmek için davranışlarını hızla değiştirebilirler

Kendine Güvenen

Güven, liderlerin ekipleriyle kurmaları gereken en önemli şeylerden biridir. Bir lider kendinden emin olduğunda ve cesur bir duruş sergilemekten korkmadığında, başkalarının biraz rahatlamasına ve onlara güvendikleri için liderin arkasında durmasına izin verir. Karizmatik liderler neredeyse hiç duraksamadan güven yayarlar.

İleri Görüşlü

Karizmatik liderler geçmişe saygı duyabilirler, ancak geçmişe takılıp kalmayacaklardır. Yenilikçi bir zihniyete sahiptirler ve neredeyse her zaman bir şeyleri iyileştirmenin yollarını ararlar.

Kararlı

Kararlı liderler, engellerle karşılaştıklarında pes etmezler. Bunun yerine,  uyum sağlayıp ve ön plana çıkarlar. Yanındaki kişileri hedef doğrultusunda, ne olursa olsun başarmak için daha sıkı çalışmaya motive edebilir.

İyi İletişim Kuran

Karizmatik kişiliğe sahip olanlar genellikle güçlü inançlara sahiptir ve hem sözleriyle hem de vücut dilleriyle inanılmaz derecede ikna edici olabilirler. Basitçe söylemek gerekirse, onlar iyi hikaye anlatıcılarıdır.

Karizmatik liderler, sözlerini dinleyicilere bağlamaya yardımcı olmak için iyi bir duruş, göz teması ve el hareketleriyle dinleyicileri çeker. İster bir kişiyle ister 10.000 kişilik bir izleyici kitlesiyle konuşuyor olsalar da, vizyonlarını aktarmaya ve mesajlarını güvenle iletmeye yardımcı olmak için kendilerini açık bir şekilde ifade ederler.

Yaratıcı

Karizmatik insanlar alışılmışın dışında düşünme ve bir şeyler yapmanın yeni yollarını arama eğilimindedir. Etkili liderlik becerilerine sahip en iyi yöneticiler, başkalarını kendi yaratıcılıklarından yararlanmaya teşvik eder.

Son Düşünceler

En karizmatik liderler olayları etkili bir şekilde iletmek için bir vizyona ve bilgi birikimine sahip olmakla birlikte, önlerine çıkan ani değişikliklere nasıl adapte olacaklarını bilirler ve yine de ikna edici ve motive edici olurlar. Gerçek şu ki, bazı insanlar diğerlerinden biraz daha doğal bir karizma ile doğabilir. Bununla birlikte, karizmatik bir liderin özelliklerinin tümü öğrenilebilir ve geliştirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.