Et fiyatları cep yakıyor!

Ekonomisi giderek bozulan tüketiciler, son yıllarda kilosu 60-70 liraya kadar yükselen et fiyatlarını eleştirdi. Kırmızı et fiyatlarındaki önlenemeyen artışların Bakanlığın yanlış politikalarından kaynaklandığı ve aracıların aradan çıkarılması gerektiği belirtildi.
Fiyatların 60-70 liraya kadar çıkması nedeniyle ete hasret kaldıklarını dile getiren tüketiciler, tavan fiyat düzenlemesi ve ithalat gibi önlemlere karşın yükselişin sürdüğüne dikkat çekti.
Et fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden tüketiciler, “Gerçekçi olmayan indirimler aracılar nedeniyle tüketiciye yansımıyor. Fiyatların zaman zaman 2-3 lira düşürülmesi ise tüketiciyi kandırmaktan öteye gitmiyor. Tüketiciler korunmuyor ve aracılara göz yumuluyor. Tüketici kazanan değil, sürekli kaybeden oluyor” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlediği taban fiyatlarla ilgili çalışmaların yetersiz kaldığını ileri süren tüketiciler, “Fiyatlarda sürekli dalgalanma yaşanıyor. Fiyatların 2-3 lira düşmesine karşın tüketiciye yansıyan bir şey yok. Verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Burada mağdur olan üretici ile tüketicidir. Bugün 40 liraya kıyma, 60 ile 70 liraya sucuk satılıyorsa bunun sorumlusu üretici değildir. Yüksek fiyatlar, aracıların çok kazanma hırsındandır. Halk, yüksek fiyatlardan dolayı et tüketemiyor. Üreticiden rafa çıkıncaya kadar fiyatlar katlanıyor. Kesim fiyatı 40 lira olan dana bonfile, raflarda 2 katı fiyata tüketicinin karşısına çıkıyor. 1 kilo bonfile 80, pirzola, 60, kuşbaşı ise 52 lira fiyatıyla cep yakıyor. Yine üretici kazanamıyor, aracılar ve satıcılar kasalarını doldurmaya devam ediyor. Aradaki fiyat farkı dar gelirli insanlar için önemli bir fark. Fiyatlar 30 lirayı geçtiğinden beri sıkıntı yaşanıyor. Et fiyatlarını düşürme adına yapılması gereken uygulamalar maalesef yerine getirilemedi. Et fiyatlarına tüketici penceresinden bakıldığında çok yüksek. Hatta gizli yükselmelerin olduğunu söyleyebiliriz. Dışarıdan binlerce ton et ithalatı yapılıyor. Ancak işe yaramıyor. Kasaptaki fiyatların hala çok yüksek olması hiç de doğru değil. Et ve Süt Kurumu (ESK) 21-22 liraya karkas et veriyor. ESK, 25-26 liraya aldığı eti imalatçıya, 21-22 liraya veriyor. Burada yüzde 20 gibi maliyette düşüş oluyor ancak, tüketici fiyatlarında düşüş olmuyor. 21-22 liraya et alarak 60-70 liraya satış yapanlar sorgulanmalıdır. Et fiyatlarında tüketiciye yansıyan indirim olmalıdır. Birileri bu gidişe dur demelidir” dedi.
Tüketiciler, et fiyatlarındaki dalgalanmaların kaldırılması ve vatandaşın ucuz et yemesi için aracıların aradan çıkarılması gerektiğini yineleyerek, “Aracıların ortadan kaldırılması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Üretici konumundaki küçük aile işletmeleri desteklenmelidir. Hollanda’da tarım bakanlığı yok. Orada yaşayanlar, üretici birlikleri aracılığıyla her şeyi yapabiliyorlar. Bakanlığın halkın yanında olmasını istiyoruz. Elini taşın altına koymadan üreticinin sırtından geçinen aracıların aradan çıkarılması gerektiğinin altını çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.