“Et fiyatları 6 aydan önce ucuzlamaz”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ‘kıyma tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşının 34 TL’ olacağı yönündeki açıklamasının ardından kasaplara akın eden vatandaşlar eski fiyatların değişmediğini gördü. Karkas etin alış fiyatı değişmediği için fiyatları indiremediklerini anlatan kasaplar, vatandaşla karşı karşıya gelmekten şikayetçi.
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, kaskas etin fiyatı 23 liraya inmediği taktirde kasapların fiyat indirmesinin zor olduğunu belirterek, Bakan Faruk Çelik’in de söylediği gibi ucuzlamadan 5-6 aydan önce olmayacağını söyledi.
Muhsin Yılmaz, Bakan Faruk Çelik’in et fiyatlarının düşürülmesi önerisini çok önemsediklerini söyledi. Kasapların bu karara uymak zorunda olduğunu belirten Yıldız, şunları dile getirdi: “Bakanımız o gün toplantısında damızlık birliği, et birliği, süt birlikleri, kasaplar federasyonu, et konseyi toplantısında bakanımız onlardan bir taahhüt aldı. Bir anlaşma yapıldı. Buna göre de karkas etin fiyatı düşürülecek. Yani 25 – 26 liradan satılan karkas et, 23 liraya kadar çekilecek. Tabi ki bu çekildiği zaman bizim de bakanımıza taahhüdümüz şu; yani karkas et ne zaman düşerse, biz de o zaman kıymada ve kuşbaşında düşüşleri yapacağız. Yani 32 lira kıyma, 34 lira kuşbaşı fiyatları, karkas et 23 liraya çekildiği taktirde uygulaması bizde de yapılmaya başlanacak.”
“Ne kadar ucuz et alırsak, vatandaşa o kadar ucuz yediririz”
Et birliklerinin bu fiyatı aşağı çekmemesi durumunda ithalatın gündeme geleceğini hatırlatan Bursa Kasaplar Odası Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanımızın şöyle bir programı var. İnanıyorum ki bakanımız bu işin mutlaka hakkından gelecektir. Bakanımız bu fiyatlara uymazlarsa et ve süt kurumunu devreye geçirmek zorunda. Veya ithalatı açmak zorunda. Bunları hayata geçirip bizim kasaplarımıza et dağıtımını yapmazsa bizim düşürme şansımız mümkün değil, zorlanırız. Onun için bakanımıza güveniyoruz. Bakanımız mutlaka, eğer piyasadaki şartlar oluşmazsa Et ve Süt Birliğini devreye geçirecek, Et Balık Kurumu aracılığı ile kasaplarımıza düşük fiyatlar karkas et temin edecek. Veya ithalatı açacak temin edecek. Çünkü biz tüketici ile üretici arasındaki zincirin bir halkasıyız. Ne kadar ucuz karkas et alırsak, biz de o kadar ucuz eti halka yedirme arzumuz var.”
“Bakanımıza güveniyoruz”
“Keşke 18-20 liraya karkas et alsak, 28 liraya, 30 liraya kuşbaşı kayma satsak” diyen Muhsin Yıldız, “Geçmişte biz bunu yaptık. İthalat açıldığında 18 liraydı karkas 13-14 liraya düştü. O zaman biz hemen 4 lira aşağı çektik. Ama biz küçük esnafız. Biz tüketici kaybetmek istemeyiz. Bakanımıza inanıyoruz, güveniyoruz. Et fiyatlarında ayarlama yapacaktır. Bakanımızı şahsen, Bursa’dan geçmişinden de tanıyoruz. Kararlılığını biliyoruz.” diye konuştu.
“Hayvan fiyatları pazarda aynı, vatandaş hemen indirim beklemesin”
Vatandaşın ette hemen indirim beklememesini isteyen Bursa Kasaplar Odası Başkanı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yani şimdi hemen kısa vadede bir indirim söz konusu değil. Bugün bile pazara gittiğimizde arkadaşlar yine aynı fiyattan hayvan alıyorlar. Hayvan satıcıları da buna uymuyor şuanda. Ben bugün özellikle pazarı gezdim, hayvan fiyatlarında düşüş var mı diye, hiç kimse hayvan fiyatlarında düşüş yapmıyor. Ama bakanım bir haftalık süre koymuştu. Bu bir hafta içinde inanıyorum ki herkes bu şarta uyacaktır. Halk açıklamayı televizyondan izlediği için fiyatın hemen indirileceğini zannediyor. Bunu bakanımız da söylemişti. Bu bir haftalık bir süre içinde bunun olacağını, 4-5 ay veya 6 ay deneme süresinin olacağını bakanımız da söylemişti. Et fiyatlarının dengeleneceğini söylemişti ama halkımız onu dinlememiş, fiyatları hemen indi zannetmiş. Şuan kasaplarımız ile halkımız karşı karşıya geliyor. Ama kasaplarımız bunu tüketicilerimize izah ediyor, anlatıyor.”
“Müşteri kıymanın 32 liraya düştüğünü sanıyor”
Vatandaş ile kasaplar karşı karşıya geldi. Kasaplar, “Sayın bakanın konuşmasından sonra, ertesin gün gelen müşteri kıymanın 32 liraya indiğini düşünüyor. Biz de diyoruz ki karkas eti şuan daha ucuza alamıyoruz. Et fiyatları ucuzladıktan sonra fiyatları indireceğimizi izah ediyoruz. Bu konuda biz de bekliyoruz. Yani et indiği taktirde biz de fiyatlarımızı geri çekeceğiz. Müşteri ile bu durumda karşı karşıya geliyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.