Esnaf; ‘Yeniden Atıl’ dedi!

S.S. Karacabey Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 351 ortağın katılımıyla geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Mali kongreye ilginin oldukça yoğun olması sevindirdi.
22 Ocak 2006 tarihinden bu yana görevini özverili çalışmaları ve üstün bir başarıyla sürdüren Mustafa Atıl, tek aday olarak çıktığı seçimde bin 182 ortaktan 351’inin katılımıyla tüm oyları aldı.
Tek liste ile gidilen seçimlerde Mustafa Atıl, bir kez daha güven tazeledi. Ortaklar, Mustafa Atıl ve yönetimine tam destek vererek “Esnaf Kefalet’de Atıl’la” yola devam kararı aldı.
Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapılan kongreye, çevre ilçelerin kooperatif ve oda başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile kayıtlı 1182 kooperatif ortağından 351’i katıldı.
Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Vekili Murat Özkarayurt’un başkanlığında oluşturulan Divan Heyeti’nde; S.S. 7. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Müdürü Aziz Ereselli ve Kooperatif Ortağı Nazlı Göktaş yer aldı.
Gündem maddelerinde ilk olarak Başkan Mustafa Atıl tarafından Kooperatifin Yönetim Kurulu Çalışma Raporu okundu. Daha sonra Kooperatif Müdürü Hasan Hüseyin Kula da Denetim, Bilanço ve Gelir-Gider Raporları hakkında ortaklara bilgi verdi. Okunan raporlar ise ortaklar tarafından oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin önemli maddelerinden biri de “Kooperatif Takibinde Bulunan Alacakların Yeniden Yapılandırılması” konusuydu. Buna göre 31 Temmuz 2017 tarihinden önce (bu tarih dahil) kredi borcu kooperatif takibinde olan ortakların 29 Eylül 2017 tarihine kadar kooperatife başvurmaları ve yapılandırma talebinde bulunmaları halinde; asıl alacak tutarına (Bankaca kooperatif blokeli ve/veya mevduat hesaplarından alınan tutarlar ile varsa icra ve başka masraflar) hiçbir gecikme faizi hesabı yapılmayacağı bildirildi.
Bu kapsamda, belirtilen şartlarda yapılandırma yapan 19 ortaktan ikisinin defaten, 5 ortağa 12 taksit, 12 ortağa da 24 taksit ödeme kolaylığı sağlandığı kaydedildi. Bu 19 ortağın yapılandırmadan önceki asıl toplam borcunun 259 bin 616 TL, yapılandırma sonrası ise bu oranın 310 bin 808 TL şeklinde belirlendiği, bu ikisi arasındaki farkın da 197 bin 781 TL olduğu Genel Kurul’da açıklandı. Bilgilendirmenin ardından yapılan oylamada “Kooperatif Takibinde Bulunan Alacakların Yeniden Yapılandırılması” oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemde ayrıca 2018, 2019 ve 2020 yılları Olağan Genel Kurul Toplantıları’nın birleştirilerek 2021 yılında yapılması da oy birliğiyle kabul edildi.
Daha sonra Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerin seçimi yapıldı. Tek listeyle gerçekleşen seçimde yönetim kurulunda; Mustafa Atıl, Haşim Avcu, Hüseyin Süzen, Kazım Çalık ve Nedim Sındıran yer aldı.
Denetim Kurulu’na İbrahim Gümüş ve Osman Asa seçilirken, Bölge Birliği Temsilcileri ise Mustafa Atıl, Haşim Avcu ve Nedim Sındıran’dan oluştu.
Olağan Genel Kurul sonunda yeniden göreve seçilen S.S. Karacabey Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Atıl, gerçekleştirdiği teşekkür konuşmasında esnaf ve sanatkarlara hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.
Atıl, şunları kaydetti: “Ortaklarımıza kooperatifimiz tarafından kullandırdığımız bu kadar cazip kredilerimizi 2013 yılında Merkez ve Bölge Birliği’mizin olağanüstü katkılarıyla, faiz oranlarını 1 Mayıs 2013 tarihinden geçerli olmak üzere, 1 yıl ve üzeri olan 5 yıl vadelerdeki faiz halterinden kredi faizlerini yüzde 5’e indirdik. Düşük faiz oranları ve masraf kesintilerini yarı yarıya azalttık. Plasman sıkıntısı çekmediğimiz bir yıl geçirdik. 1 Kasım 2017 tarihinde kooperatifimize 200 bin TL işletme kredisi, esnafımıza işyeri yaptırım ve ticari araç kredileri olarak da 500 bin TL kredi kullandırma yetkisi verilmiştir.
2017 yılında kooperatifimize 128 yeni üye kaydı yapıldı. 52 ortağımız kendi isteğiyle, 24 ortağımız da kurumumuz tarafından ortaklıktan çıkartılmıştır.
Kooperatifimiz ortaklarımıza kullandırmak üzere 2017 yılında 12 milyon 500 bin TL plasman ilavesi kredi kullandırmıştır. Böylece toplam plasmanımız 55 milyon TL’ye ulaşmıştır. Kooperatifimizin banka bloke sermaye hesaplarında 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle 2 milyon 547 bin 992,87 TL, güçlendirme fonu hesabımızda 539 bin 165,87 TL, risk fonu hesabımızda 2 milyon 176 bin 742 TL, vadesiz mevduat hesabımızda 56 bin 218,30 TL, vadeli hesabımızda 1 milyon 640 bin olmak üzere toplamda 6 milyon 960 bin 119,04 TL bulunmaktadır. Kooperatifimizin kanuni takip alacağı ise yüzde 3,42’dir. Kooperatifimiz, 2017 yılında gelir-gider hesaplarında 380 bin 030,62 TL kar ile kapatmıştır.
Bizlere her türlü desteği veren TESKOMB Genel Başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül’e, TESKOMB Genel Başkan Vekilimiz 7. Bölge Birliği Başkanı Sayın Bahri Şarlı’ya, 7. Bölge Birliği Başkan Vekili Sayın Murat Özkarayurt’a, 7. Bölge Müdürümüz Sayın Aziz Ereselli’ye, T.C. Halk Bankası Şube Müdürümüz Sayın Mustafa Aslan’a, bizlere her zaman güvenen ve yeni dönemde de görev veren kooperatifimizin gerçek sahipleri ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.