Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz

Hunharca katledilen ünlü yazarımız Sabahattin Ali, Sinop Cezaevi’nde yatarken dinlediği yaşanmış bir olaydan esinlenerek bir şiir yazar. Şiir daha sonra şarkı ve türkü olarak dilden dile dolaşır. Olay dizilere, filmlere de konu olur.

Türkünün en coşkun bölümü nakarat olarak söylenen “eşkıya dünyaya hükümdar olmaz” sözleridir. Edip Akbayram’ın sesinden bu türküyü dinlemek bir başka güzeldir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda geçen hafta sonunda yapılan oylamada türkü sözleri doğrulanarak eşkıyanın dünyaya hükümdar olamayacağı bir kez daha kanıtlandı.

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük eşkıyası ABD dünyaya hükümdar olamadı.

Suriye’de yenilen eşkıya, Orta-doğudaki yardakçısı İsrail’in Kudüs şehrini başkent olarak ilan etmesini tanıyacağını açıklayınca bölge bir kez daha karıştı. ABD’nin bu kararı BM Güvenlik kurulunda görüşüldü ve diğer devletlerin Kudüs’te diplomatik misyon kurmaması kararının alınması istendi. Bu istek oylandı ve eşkıyanın vetosu ile karşılaştı. Bu durum karşısında diğer ülkeler konuyu bu kez BM Genel Kuruluna taşıdı. ABD’nin BM tarihinde ilk kez bu şekilde kaybedeceğinin ortaya çıkması üzerine ABD Başkanı Trump, oylamaya katılacak ülkeleri açıkça tehdit etti. Tehdit özellikle ABD yardımı alan ülkeleri hedef alıyordu. Eşkıya dünya ülkelerinden elde ettiği avantadan üye ülkelere yardım adı altında köle sadakası vermeyecekti.

Ne var ki yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık Perşembe gecesi, ABD için hiç sabah olmadı. ABD tarihinde ilk kez bir oylamada bu kadar büyük bir yenilgi aldı. Üye ülkelerin büyük çoğunluğu 128 oyla tasarıyı desteklerken 9 ülke tasarı aleyhine oy verdi. 35 ülke de çekimser kaldı. Yani ABD ve İsrail dışında 7 ülke ABD’nin tehdidine boyun eğdi. Ancak ABD’nin tehdidine boyun eğmeyen ülkeler arasında ABD yardımı alan ülkeler de bulunuyor.

Oylamanın bir diğer ilginç yönü, ABD yanında tasarıya “hayır” oyu veren ülkelerin yarısının adı-sanı duyulmadık ve bir kasaba kadar nüfusa sahip olmaları. Ülkelerinde ulusal para birimleri yerine ABD doları kullanıyor olmaları.

Günümüzde 7 milyara yaklaşan dünya nüfusu içinde ABD ve İsrail’e destek verip  “hayır” oyu veren ülkelerin nüfus toplamı 33 milyonu bulmuyor. (ABD ve İsrail dışında)

Bu oylama basit bir “ilk” değildir. ABD bundan böyle BM bünyesinde borusunu istediği gibi öttüremeyecektir. Bir başka deyişle bu yenilgi “yol olacaktır”. Dünyanın ezilen ülkeleri ABD isteklerine karşı çıkılabileceğini öğrenecektir.

Özetle: Eşkıyanın dünyaya hükümdar olamayacağı anlaşılmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.