Erdem’den ‘Kritik stok’ önerisi

Tarımda büyük öneme sahip mısır ve çeltik üretimindeki sıkıntılara değinen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, maliyetler nedeniyle çiftçinin bu iki üründen umduğunu bulamadığını belirtti. Erdem, buğdayda olduğu gibi mısır ve çeltik konusunda da devletin TMO’lar aracılığıyla ‘Kritik stoklama’ uygulamasına gidip, fiyatları önceden açıklayarak ithalatın ürün ekiminden itibaren 6 aylık süre ile durdurulmasını istedi.
Çiftçinin güvencesi olan mısır ve çeltikteki girdi maliyetlerinin geçmiş yıllara oranla, kıyaslandığında aradaki fiyat farkının çiftçiye hiç kazandırmadığını vurgulayan Başkan Erdem, “Geçmiş yıllarda çiftçi bu iki ürünle, borç kapatıp, evini geçindirip, yatırım yapabiliyordu. Şimdi ise elinde hiçbirşey kalmıyor. Mısırın dekar başına maliyeti 800 lira. Mısırın Karacabey’de ortalaması en iyi yılda 1 ton. 14 rutubetli mısır 700 liraya alınıyor. Rutubet arttıkça fiyat 10 lira düşüyor ve sıkıntı artıyor” dedi.
Çeltikte de aynı durumun olduğunu ifade eden Erdem, “Çeltiğin dekar başına 850-950 lira maliyeti var. Karacabey’de genel ortalama 600 kiloyu geçmiyor. Bu yılda çeltiğin ton başına bin 400 TL’ye alınmasıyla çiftçi zarar etti” diye konuştu.
Mısır ve çeltikte yaşanan bu sıkıntılara çözüm önerisinde bulunan Erdem, devletin TMO tarafından ‘Kritik stok’ önlemi alması gerektiğinin altının çizdi. Çiftçinin belini büken tarımsal ürünlerde en büyük olaylardan bir tanesinin ithalat olduğunu da vurgulayan Erdem, “Özellikle çeltikte 150-200 bin ton kritik stoklama yapılıp, fiyatının da önceden belirlenmesi gerekiyor. Devlet, mısır ve çeltikte ekim den 3 ay önce ve 3 ay sonrasındaki süreç içerisinde yurtdışı ithalatını durdurması gerekli. Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinde dikkatli analiz ve ithalat doğru verilerle yapılırsa bu durum Karacabey çiftçisi ve Türkiye’deki tüm çiftçilerin yararına olacaktır. İthalattaki en büyük sıkıntı zaman ölçümüdür. 6 aylık süreçte ithalat durdurulsa hem işleyen fabrikalar adına hem de çiftçi adına son derece olumlu olacaktır” dedi.
İthalatların doğru zamanda ve doğru verilerle olması gerektiğine inandıklarını belirten Erdem, saman ithalatında da aynı sıkıntının olduğunu ileri sürdü. Erdem, “Örneğin ihtiyaç yokken geçmiş yıllarda neden saman ithal edildi? Elimizdeki gerçek verilerle saman ithal edilmesi gerektiğinde ithalat olursa Türk çiftçisi ve Türk hayvancısı da devletine teşekkür eder. Ama ihtiyaç yokken bir malın ithal edilmesi çiftçileri kahrediyor. İthalat doğru zamanda doğru verilerle yapılırsa çiftçi asla mağdur olmaz” diye ifade etti.
Erdem, son olarak buğdayda uygulandığı gibi ‘Kritik stok’un mısır ve çeltikte de uygulanması gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.