Erdem, “Toplulaştırma çiftçiyi mağdur ediyor”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, arazi toplulaştırma kanunu ile en başta çiftçilerin TARSİM sigortası yaptıramadığından dolayı sorun yaşadığını ve daha birçok zorlukla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
“1757 Sayılı Toprak ve Tarım Reformu Kanunu”yla birlikte üreticinin mağduriyet yaşadığına vurgu yapan Erdem, parçalı arazilerin sistemde beyan edilememesinin beraberinde büyük kayıplar getirdiğini savundu.
Konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Erdem şu sözlere yer verdi; “1757 Sayılı “Toprak ve Tarım Reformu Kanunu” ile Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltilmesi amaçlanmıştır.
Ancak bu kanun ile birçok çiftçimiz de mağdur duruma düşmüştür. Parçalı arazilerin işlenilip sistemde beyan edilememesi beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Sorunların başında arazilerin ÇKS’de belirtilmediğinden dolayı TARSİM sigorta yaptırılamamaktadır. Bu durum sonunda ise yaşanılan yağış veya don gibi doğal afetlerde ürünler hasar görmekte ve çiftçilerimiz de büyük kayıplar yaşamaktadır”
Son günlerde Karacabey’de ve civar mahallelerde yoğun yağışla birlikte barajlarda istenen su seviyesinin yakalandığına vurgu yapan, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, yaşanan kuraklıkların ardından bu yılki yağışların yüzlerini güldürdüğünü ifade etti. Ancak Karacabey’de bazı mahallelerimizde yaşanan sel nedeniyle de çok sayıda çiftçinin zarar gördüğüne de dikkat çekti.
Erhan Erdem “Çiftçilerimiz arazi toplulaştırma kanunu ile birçok zorlukla karşı karşıya kalmıştır. Üreticilerimiz sisteme beyan ettiremedikleri arazilerini doğal olarak sigorta da yaptıramamaktadırlar. Herhangi bir doğal afet ile karşılaşıldığında doğacak olan zararlarını temin edememektedirler. Bu gerçekle ülke olarak yüzleşmemiz gerekiyor.
Bu konuyla ilgili mahalle muhtarlarının ve azalarının da yetkilendirilmesi ile %90 başarılı olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.