Enlem 16 hizmetinizde!

Geçtiğimiz Nisan ayında faaliyetine başlayan, Karacabeyli 3 genç ortağın ilçenin ilk yerli firması olarak kurduğu Enlem 16 Yapı Denetim Limited Şirketi’nin resmi açılışı, törenle yapıldı.
Tavşanlı Mahallesi Borsa İş Merkezi 3. Kat’taki Merkez Ofisleri’nde hizmet veren Enlem 16’nın açılış törenine; Belediye Başkanı Ali Özkan, CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda ilçe halkı katıldı.
Okunan duaların ardından kurdelası kesilen yeni işyerinin Karacabey’e hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı Ali Özkan, ilçenin ihtiyacına yönelik bir hizmeti gerçekleştirecek olan 3 genç girişimciyi de tebrik etti.
Enlem 16 Yapı Denetim Şirket Ortakları Atıl Yolcu, İsmail İnceoğlu ile Onuray Halis, 5 denetçi mühendis ve 2 kontrol elemanıyla birlikte Karacabey halkının hizmetinde olduklarını duyurdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları izin belgesiyle Yapı-Denetim konusunda Karacabey’in ilk yerli firması olduklarını belirten şirket ortakları, özet olarak görevlerinin; bir binanın A’dan Z’ye, temelinden anahtar teslimine kadar kontrol etmek olduğunu dile getirdi.
1999 yılındaki deprem sonrası 2001 yılında çıkan 4708 sayılı kanunla inşaatların denetiminin kurumsal (özel) şirketlere verildiğini anımsatan genç şirket ortakları, tüm binaların yapı-denetim sürecinden geçtiğini, bu sayede yapıların insan yaşamanı tehlikeye atmadığını belirtti.
Yapı-Denetim hakkında
Türkiye’nin aktif deprem kuşaklarından birinde yer alması, yapıların gerektiği gibi denetlenmemesi ve bu nedenle sık sık yüksek miktarda can ve mal kaybı yaşanması, yapı denetleme işinin daha ciddiye alınması gerektiğini en acı şekilde ortaya koymuştur.
Denetimsizlikten doğan aksaklıkları gidermek, sorumlularını cezalandırmak ve mağdur durumdakilerin kayıplarını hukuki yollarla karşılayabilmek için yeni bir yasal düzenleme yapılmış ve 2001 yılında 4708 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir.
Böylece, ülkemizde inşa edilecek her cins yapı, AHS’nin de aralarında bulunduğu Yapı Denetim Kuruluşları’nın denetimine tabi tutulmaya başlanmıştır.
Yapı denetim firmaları, yasanın belirttiği çok sayıda şartı yerine getirebilen, geniş bir teknik kadroya sahip ve bunların sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu işi yapmak üzere izin belgesi almaya hak kazanan kuruluşlardır. Tüzel kişiliğe sahiptirler ve yalnızca yapı denetim işiyle uğraşırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.