“Emekçilerin mücadelesini destekliyoruz”

Karacabey Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Haluk Aka, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.
Açıklamasında, “Bugün çalışan tüm emekçilerin boğulmaya çalışılan emek ve iş mücadelesine Atatürkçü Düşünce Derneği olarak sahip çıkıyor ve onların bu mücadelesini destekliyoruz” diyen Aka sözlerini şöyle sürdürdü;
“1 Mayıs İşçi Bayramı ilk olarak 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin günde 8 saatlik çalışma için düzenledikleri yürüyüşle başlamıştır.1 Mayıs 1886’da Amerikan işçi sendikaları günde 12 saat ve haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma isteği ile işi bıraktılar. Şikago’da yarım milyon işçi yürüdü. Bu yürüyüşte ilk kez siyah ve beyaz işçiler yan yanaydılar. O güne kadar siyah ve beyaz ırk insanların bir araya gelebildikleri hiç görülmemiştir. Daha sonraki yıllarda 1 Mayıslar engellendi.1889’da toplanan 2. Enternasyonalde Fransız bir işçi temsilcisinin önerisi ile 1 Mayıs gününün tüm dünyada Dayanışma Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Bizde de ilk olarak 1911’de Selanik’te 1 Mayıs kutlamaları liman ve pamuk işçilerince yapıldı.
1912’de İstanbul’da kutlandı. 1923’de de resmi “Amele Bayramı” olarak kabul edildi.1924’de toplu 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. 1935’te ise tekrar “Bahar Bayramı” olarak kutlanması kabul edildi. Ülkemizde 1950’den sonra işçi hareketleri yükseldi. 1977’de İstanbul Taksim Meydanında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) öncülüğünde kutlandı. Bu kutlama kanlı bir şekilde sona erdi. Çıkan olaylar sonucunda 34 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Ülkemiz üzerinde kanlı emeller besleyen karanlık güçler bir kez daha amaçlarına ulaştılar. Bundan sonra bu olay kanlı 1 Mayıs olarak tarihe kara bir leke gibi geçti. Bu tarihten sonra ülkemizde birlik ve dirliğin bozulmasının temelleri atıldı. 12 Eylül 1980’e gelindiğinde ise bütün demokratik haklar askıya alınarak, devrimci, demokrat, çağdaş kitleler kan kusturularak susturuldu.12 Eylül 1980 harekatından sonra susturulan bu demokratik güçlerin yerine emperyalist güçlerin Ortadoğu’da uygulamaya çalıştıkları yeşil kuşak teorisine uygun olarak ülkemizde de ılımlı islam modeline uygun dinci güçler ve örgütler palazlanıp büyütülerek, Atatürkçü düşünce sisteminden, cumhuriyetin temel değerlerinden uzaklaşılarak bugünlere gelindi. Bugün gelinen noktada emekçilerin en doğal hakları olan bayram kutlamalarını istedikleri meydanlarda yapmak hakları bile onlara çok görülmektedir. Şimdi Cumhuriyetimizin tehlikede olduğu tüm cumhuriyetçilerin ortak fikri haline geldi. İşte bugün yaşadığımız kaosun ve laik demokratik cumhuriyetimizin yaşadığı sıkıntıların temelinde 1977 yılının 1 Mayısını kana bulayan karanlık güçlerin büyük vebali olduğu altını kalın çizgilerle çizeceğimiz bir gerçektir. Bugün çalışan tüm emekçilerin boğulmaya çalışılan emek ve iş mücadelesine Atatürkçü Düşünce Derneği olarak sahip çıkıyor ve onların bu mücadelesini destekliyoruz.
Atatürkçü Düşünce Derneği Karacabey Şubesi olarak tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyor, daha demokratik ve daha özgür ortamlarda nice 1 Mayıs kutlamaları dileğiyle saygılar sunuyoruz”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.