EMEĞE VE EMEKÇİYE İHANET EKONOMİSİNİN MİMARI!

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

2002’de Akp iktidara geldiğinde; Akp “inşaat sektörü ” ile Türkiye’yi geliştireceğini söylediğinde ekonomi ve Milli varlıkların değer ve önemini bilenler olarak gülmüştük . Böyle bir ekonomik sistem yoktu, çünkü. Akp’nin Türkiye’yi batırma görevlisi olduğunu anlatmaya çalıştık. Uzun vadeli tüketici kredileriyle inşaat sektörü canlandı! Bugün ülkemizde 3 milyona yakın ev fazlası var. Yol, köprü, alt geçit, havaalanı inşaatları borçlanarak yapıldı, hem de yabancı sermayeye. Yani şu ünlü “dış odaklara” ! Ve bugün konkordatoların çoğu inşaat sektöründe.
Dış borcumuz 470 milyar dolar. Ancak Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının yarım ya da bir puanlık risk artışı ile bu borç 5-10 Milyar dolar daha artıyor. Bu borcu kim yaptı? Akp… Kimlerle işbirliği yaparak? Emperyalist sermayeyle… Yani şu ünlü “dış odaklarla “!
Özel sektörün dış borcu 2002’de 42 milyar dolar, şimdi 325 milyar dolar. İflasların, konkordatoların başlama nedeni bu. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre borçlar kime? Batılı yabancı özel kurumlara… Yani şu ünlü “dış odaklara”!
2001 yılında ülkemizin 3,8 Milyar cari fazlası vardı. Ve Akp iktidara geliyor! 2017’nin cari işlemler açığı 47 milyar dolar. Geçmiş dönemlerden yani 2003’den gelen 7,5 Milyar, 2004’den 14 milyar, 2005’den 21 milyar, 2006’dan 31 milyar, 2007’den 74 milyar açık hariç. Diğer yıllardan gelen cari açık hariç. İşte “Yeni Türkiye “. Cari açık nasıl oluşur? Aldığın, sattığından fazla olursa. Yani üretebildiğini aldığında. Ürettirmeyip aldırtan kim? Akp… Kimden? Şu ünlü “dış odaklardan” !
Halk boğazına kadar ev, araç, kredi kartı, tüketici kartları ile borç batağına sokuldu. 2002’de tüketici kredisi 3 milyar TL. Haziran 2018 itibariyle 395 milyar TL. Borçlandırılarak sanal olarak ekonomi canlı tutuldu. Ekonomiyi canlı tutmak için ihtiyaçlar yaratan, “tüketin”, ev alın, araba alın, lüks giyinin, lüks döşeyin diyen kim? Akp… Nakit para çekimi 2002’de 25,7 Milyar TL,2017’de 676 milyar TL. Bu sistemi yaratan, destekleyen ve sonunda çekim yapmak zorunda bırakan kim? Akp… Nakit çekimlerin yapıldığı, kredilerin alındığı bankaların çoğu yabancılara satıldı. Yani şu ünlü “dış odaklara” !
2002’de otomobil sayısı 4,6 Milyon, kamyonet tipleri 875 bin. Bugün 12,8 milyon otomobil, 3,7 milyon kamyonet tipleri. 11 milyon kişi araba almış. Nereye borçlandırarak? Hani şu ünlü “dış odaklara ” -!
Halkımızın kendi borçlarının yanı sıra ülkenin borçlanma ekonomisi batağına sokularak artan borçlarını da Halk ödeyecek. Bu sonu kim hazırladı? Akp… Kimlerden borç alarak? Kimlerden üretmeden satın alarak? Kimlerin kredileriyle? Şu ünlü “dış odaklardan ” ,”dış odakların “!
Enflasyon 25,24’e çıktı. Hem de % 10 indirim adlı sözde desteğe karşın. Akp kimin fonunu yok etti, işçinin. Kimin kıdem tazminatına göz koyuyor, işçinin ve memurun. Kimin aylığını birkaç ay vermemeyi düşündüğünü söylüyor, emeklinin. Arttıracağı vergi oranları en çok kimi vuracak, esnaf ve zanaatkârı. Denizi bitirdiler, ülkenin 80 yılda edindiğini satıp savdılar. Birde o edinilenlerin temelinin atıldığı yıllara hakaret ederek! Görevleri ülkeyi emperyal kapitalizme teslim etmekti. Yaptılar oldu, Hamdolsun !
Darlığı, yokluğu, borcu kime kime?
Sana…Bana…
İşçiye…Çiftçiye…
Esnafa…Zanaatkarı…
Kısacası; emeğe ve emekçiye ihanet ekonomisinin mimarı “Akape”….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.