“El ele tüm engelleri aşacağız”

CHP Karacabey İlçe Başkanı Ayfer Şahin Çiftçi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
CHP Karacabey İlçe Başkanı Ayfer Şahin Çiftçi yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Her an bir engelli adayı olduğumuzu unutmayalım ve onları sosyal hayatın bir parçası yapmak için birlikte mücadele edelim”
Sosyal adaletin ve sosyal demokrasinin görünür olabileceği en önemli toplumsal alanlardan birisi engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesi ve onların refahı, mutluluğudur.
Ancak bugün ülkemizde gelişmişliği sadece ekonomik rakamlarla ölçen bir anlayış hakimdir ve bu anlayış en çok engellilerimizi mağdur etmektedir. Çünkü kağıt üzerinde var olan ama sokakta, işyerinde yani toplumsal hayat içinde varolamayan vatandaşlarımız engellilerimizdir ve bu nedenle insanı bir matematik hesabına indirgeyen bu anlayışın bir an önce değişmesi gerekmektedir. Bu anlayış değiştiğinde ve sosyal devlet anlayışının hakim olduğu bir toplum olduğumuzda, engellilerimiz de gelişmişlikten, refahtan pay alır ve işte ancak o zaman gerçekten çağdaş ve güçlü bir Türkiye mümkün olabilir.
Bugün ülkemizde aileleri ile birlikte sayıları 30 milyonu bulan engellerimizin ve ailelerinin durumları son derece trajiktir. Onlar, ülkemizin sessiz çoğunluğu, ülkemizin görünmeyen gerçeğidir. Bu üzücü tablonun değişmesi, engellilerimizin eşit vatandaş olarak görülmeleri ve onurlu bir hayat sürebilmeleri için en başta ayrımcılığın önlenmesi yasasının hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bir diğer önemli husus ise, engellilerimizi en çok etkileyen alanlardan birisi sağlık alanında yaşadıkları sorunlardır. Bu alanda hiçbir kısıtlama olmadan engellilerimizin sağlık gereksinimlerine kavuşmaları sağlanmalı ve bu konunun önündeki her türlü yasal engel bir an önce kalkmalıdır. Ancak, bugün, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikler, sürekli değişen tarifeler, artan fiyatlar engellilerimizin sağlık gibi en önemli ihtiyaçlarını karşılayamamalarına neden olmaktadır. Engellilerimizin bu artan fiyatlarla ameliyat olmaları, ilaç almaları, ortez ve protez taktırmaları günden güne güç bir hal almaktadır.
Bu nedenle, başta engellilerimize karşı her tür ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyet ile mücadele etmeli ve onların en temel sorunları olan sağlık alanındaki aksaklıklar bir an önce giderilmelidir. Ancak o zaman, engellilerimizin toplum içerisinde görünür olması sağlanabilir ve engellilerin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi yakalanabilir.
Bu duygu ve düşüncelerle, her şeye rağmen bütün engelleri aşma azmine ve kararlılığına sahip tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Gününü yürekten kutluyor, zihinlerdeki engellerin kalktığı bir toplumda hep birlikte mutluluk ve sağlıkla yaşamayı diliyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.