“Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir”

Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey Kadın Kolları Başkanı Nuray Kula Ayhan, 85 yıl önce bir çok dünya ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan Türk kadının 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü kutladı.
Ulu Önder Atatürk’ün “Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir” bakış açısıyla yürütülen çalışmalar sonucu, kadınlarımız, diğer birçok ülkedeki hemcinslerine göre oldukça ileri bir konum elde etmişlerdir diyen CHP Karacabey Kadın Kolları Başkanı Nuray Kula Ayhan, Kadın Hakları Günü nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934’ten günümüze kadar kadınlarımız hayatın her alanında başarıyla görev almıştır. Kadınlarımızın eğitimli, bilgili ve bilinçli olması sağlıklı bir toplumun ön şartıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, ‘Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkan, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur’ demiştir. Dolayısıyla, bugün her alanda kadın sayısının artıyor olması, değişim ve dönüşümün en somut örneğidir. Kadınlarımızın eğitimli, bilgili ve bilinçli olması sağlıklı bir toplumun ön şartıdır. Seçme ve seçilme hakkının dünya ülkelerindeki birçok kadından önce Türk kadınına verilmiş olması bizlere çok büyük gurur vermektedir. Haklarının ve görevlerinin bilincinde olarak toplumdaki saygın yerini almış olan kadınlarımız, her alanda etkinliklerini ve katkılarını göstermektedirler. Eğitimden, sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına kadar her alanda başarıyla görev alan kadınlarımız, modern Türkiye’nin simgesi ve Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Emek veren, acı çeken, özlem duyan, hakkını savunan tüm kadınlar, 5 Aralık Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun.”
KADIN HAKLARI GÜNÜ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu’ nun kabul edilmesiyle eğitim tek sistem altında toplanmış ve kadınlarla erkeklere eğitimde eşit imkanlar sunulmuştur. 1925 yılında Kıyafet Kanunu ve 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal statüsü değişmiş, hem aile içinde hem de bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. Kadınlara 1930’da yerel, 1934’de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Türkiye’de kadınlar 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933’te Köy Kanunu’nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935’de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler. 5 Aralık tarihi, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.