EKS su ücretlerine yüzde 15 zam!

Faturalı abonelerle ücret farkı kaldırıldı:
Karacabey Belediyesi’nin önceki akşam yapılan “Kasım Ayı Meclis Toplantısı”nda EKS su ücretleri faturalı abonelerle eşitlenerek yüzde 15 zamlandı. Yasa gereği böyle bir karar almak zorunda olduklarını belirten Başkan Ergün Koç, aksi takdirde kamu zararı çıkacağını ileri sürdü.
            Ergün Koç başkanlığında toplanan meclis üyeleri, 7 gündem dışı olmak üzere 20 maddeyi karara bağladı. Hareketli geçen toplantıda EKS Su Abonesi ücret tarifesi, Otopark ve Kamyon Garajı ücretleri ile yeni taksi duraklarının belirlenmesi dikkat çekici konular arasında yer aldı.
Taksi durakları komisyona havale edildi
Gündemin 1 ve 2. maddesindeki “Yeni Taksi Duraklarının belirlenmesi ve yeni T plakası tahsisi” konusu yeniden ele alınmak üzere Trafik Komisyonuna havale edildi.
            Taksi durakları ile ilgili ortak bir karar alınması önerisinde bulunan meclis üyeleri, aceleye gerek olmadığı üzerinde durdu. İlçede faaliyet gösteren 60 taksici ile ilgili Trafik Komisyonunun detaylı araştırma yapmasını isteyen meclis üyeleri arasında oy birliği sağlandı.
Katlı Otopark ücretlerine yüzde 50 indirim!
Geçtiğimiz Temmuz ayında hizmete giren Katlı Otopark ücretlerinde 6 ay boyunca yüzde 50 indirim yapıldı. Otopark ücretleri nedeniyle ilginin az olduğunu belirten Başkan Koç, vatandaşların bu konudaki şikayetlerini dikkate aldıklarını söyledi.
            CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Fıçıcı, ilk belirlenen otopark ücretlerine karşı olduklarını ve bu konuda alınan meclis kararına ret verdiklerini belirterek, “Bazıları bu durumu vatandaşa yanlış anlatmış. Otopark ücretlerinin başından beri yüksek olduğunu dile getirmiştik. Kasıtlı olarak bu konuda CHP’ye iftira atıldı” dedi.
            MHP Belediye Meclis Üyesi Vedat Mert ise, otoparkın özendirilmesi için ücretli park yerlerinin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Şoförler Odası’nın talebi 6 ay sonraya bırakıldı
Katlı Otopark, Kamyon Garajı ve Rehinli Mallar (Yeddi Emin) Otopark’ını işletmek isteyen Şoförler Odası’nın talebi 6 ay sonraya bırakıldı. Söz konusu yerleri şimdilik Belediye’nin işletmesi ve 6 ayın ardından duruma göre hareket edilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre Kamyon Garajı ücretlerinde kamyonlar için 3 lira, Tır’lar için ise 5 lira günlük bedel alınacak. Rehinli Mallar Otoparkı için 30 Ocak 2008 yılında Trafik Komisyonu’nun belirlediği ücretler aynen kabul edildi.
“EKS” tartışması
Meclis oturumunun en önemli gündem maddesi ise EKS su ücretlerindeki farkın kaldırılması önerisiydi. Daha önce EKS aboneliğini özendirmek adına faturalılara göre yüzde 15 indirimle kullandırılan su ücret farkı oy çokluğuyla kabul edildi. Yani bundan böyle EKS ile faturalı aboneler aynı ücretten su alacaklar.
            Yasa gereği Belediyelerin hiçbir kişi ya da kuruma farklı uygulamalarda bulunamayacağını ileri süren Başkan Koç, bu şekilde kamu zararının oluşacağını belirtti. Belediye’de incelemelerde bulunan Sayıştay denetçisinin bu konuya özellikle vurgu yaptığına dikkat çeken Koç, “Aksi takdirde zimmet çıkartmak zorundayım. Eğer bu konuda ret verilirse, Bölge İdare Mahkemesine giderek kararın iptali talebinde bulunacağız. Şu anki uygulamamız yasalara aykırıdır” dedi.
            MHP Belediye Meclis Üyesi Vedat Mert, bu uygulamanın kişi ya da kurumlarla ilgisinin olmadığını ileri sürerek, “O zaman faturalıları EKS fiyatına çekelim” şeklinde öneride bulundu.
            Daha önce EKS’yi halka yönlendirmek için yüzde 15 indirim kararı aldıklarına değinen AKP Belediye Meclis Üyesi Şenol Erol, “Bu uygulama amacına ulaşmıştır. Bence yüzde 15 yerine, yüzde 5 yükseltelim” diye konuştu.
            CHP Belediye Meclis Üyesi Kazım Ülker ise, kamu tarifelerinde maliyet farkının olduğunu iddia ederek, zam yapılmamasını istedi.
            Faturalı su ücretlerinin EKS oranına indirilmesinin söz konusu olmadığını belirten Koç, aradaki farkın kaldırılması konusunda diretti.            Konuyla ilgili yapılan oylamada 11 kabule karşı 13 çekimser oyla EKS su ücretleri yüzde 15 zamlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.