Dünya barışı için eşit haklar istiyoruz!

Dünya barışı için eşit haklar istiyoruz!
Karacabey Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Kadın Kolları’nın düzenlediği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliği görkemli geçti.
İlk olarak Eğitim Sen İlçe Temsilciliği ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk koyan CHP’li kadınlar, daha sonra Öğretmenevi’ndeki programda bu anlamlı günü coşkuyla kutladı.
CHP Kadın Kolları adına günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Meclis Üyesi Adayı Gönül Avil, 1977 yılından bu yana kutlanan “Kadınlar Günü”nün örgütlü mücadelesini anlattı.
8 Mart’ın artık tüm dünyada cinsiyet ayrımcılığına karşı dik duruşun sizgesi haline geldiğini belirten Gönül Avil, “Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik taleplerin dile getirildiği, yapılanların ve yapılmayanların değerlendirildiği önemli bir günü yaşamaktayız. Her ne kadar dünya genelinde istenilen eşitliğin sağlanamadığı gerçeğiyle karşı karşıya olsak da, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Gelişmiş ve demokratik toplumlarda, kadınlar giderek her alanda güçlü bir biçimde temsil edilmektedir. Türkiye’de ise, kadınlarımızın hak ettiği yerde olduğunu söylemek maalesef çok zor. Eğitimden siyasete kadar, kadına çok değer verilmediğini görmekteyiz. Diğer yandan da aile içi şiddet, töre cinayetleri, erken yaşta evlilik gibi sosyal dışlanma sorunları devam etmektedir. Türkiye’yi yönetenlerin bu gerçeği görmelerini istiyoruz. Hepimizin bu anlamlı günü kutlu olsun” dedi.
Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Öğretmenevi’ndeki “Kadınlar Günü” etkinliğine geçildi.
Yoğun katılımın yaşandığı programda konuşmacı olarak yer alan Pelin Fıçıcı, ‘Çulsuz Ağa’ olarak da bilinen Celal Kaya ve Dr. Nadir Ünlü, ‘Kadın’ olgusunu her yönüyle ortaya koydular.
Dünya Kadınlar Günü’nün önemi ve tarihi sürecini konuklarla paylaşan Pelin Fıçıcı, kadınların yıllar boyu hakları uğruna verdiği mücadelelerden bahsetti.
Kadının hak ettiği yerde olmadığını savunan Fıçıcı, “Dünya barışına katkıda bulunmak adına eşit hakları savunuyoruz” dedi.
Her yıl kutlanan kadınlar gününde hep aynı konu ve sorunlarla karşıya karşıya olduklarına dikkat çeken Araştırmacı Yazar Celal Kaya, mantığın eyleme dönüşmesini istedi.
Hak arayışının önemine değinen Celal Kaya, “Siz hakkını aramadıkça, mücadele etmedikçe sorunlar asla bitmeyecek. Her yıl düzenlenen etkinlerde kadınlarla ilgili hep aynı sıkıntıları duyuyoruz. Kadınlar kendi arasında birlik olmalıdır. Kadının dostu, yine kadın olmadığı sürece sorunlar konuşmalardan öte gidemez” diyerek konuya farklı bir değerlendirmede bulundu.
Son olarak konuşan Dr. Nadir Ünlü ise, kadınlara bilimsel anlamda ışık tutacak, “Aile Planması Yöntemleri” konusuna açıklık getirdi.
Katılımcı bayanlara bakabilecekleri kadar çocuk yapmayı tavsiye eden Dr. Nadir Ünlü, risk faktörleri ile gebelikten korunmada etkili yöntemleri anlatarak konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından CHP Kadın Kolları tarafından “Yılın Kadını” seçilen Ayşe Kaplan’a küçük altın hediye edildi.
Kadın Kolları adına hediyeyi veren Fatma Mendeş, Ayşe Kaplan’ın zor koşullarda bir kadının neler yapabileceğini herkese gösterdiğini kaydetti.
Sadece süt satarak ve hiçbir sağlık güvencesi olmadan yatalak annesine, dilsiz kardeşine, işsiz kocasına ve çocuklarına baktığı belirtilen Ayşe Kaplan bayanlar tarafından büyük alkış alırken, duygulu anlar yaşandı.
Programda son olarak, Elif Yavuzay ile Merihan Zırh, okudukları şiirlerle büyük alkış alırken, Eğitim Sen Müzik Topluluğu’nun türkü ziyafetiyle ise görülmeye değerdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.