Drenaj sistemi yetersizliğini haykırıyor

Karacabey’de Ekim ayından bu yana etkili olan yağışlar, birçok bölgede su baskınlarına neden oldu. 45 yıllık drenaj sistemlerinin yetersizliğine, tahliye kanallarında uzun zamandır temizleme çalışması yapılmaması da eklenince binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, su baskınlarının etkili olduğu Uluabat bölgesinde incelemede bulundu. Tespitlerini aynı gün içerisinde Kaymakam Ahmet Yurtseven, Devlet Su İşleri Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Albostan ve işletme müdürlerine ileten Hasan Karahasanoğlu, yağışların artma ihtimalinin göz önünde bulundurularak DSİ’ye pompa takviyesi yapılmasını istedi.
Drenaj ve tahliye kanallarının verimsizliğine dikkat çeken Hasan Karahasanoğlu, “DSİ’nin Uluabat’taki pompaları 3 gündür 24 saat boyunca çalışıyor. Ancak yetersiz kalıyor. Yağışların önümüzdeki günlerde artma ihtimaline karşı ilave pompa talebinde bulunduk.
Drenaj ve tahliye kanalları, 2011 yılında yapılan temizlik öncesine dönmüş durumda. Bu nedenle sular pompalara ulaşmıyor.
Durum açıktır. Türkiye’nin en önemli ovalarından Karacabey ve Mustafakemalpaşa’ya 1970’li yıllarda yapılan sulama ve drenaj sistemlerinin acil olarak yenilenmesi gerekiyor. Yıllardır çeşitli platformlarda konuyu gündeme getirmemize karşın bir gelişme yaşanmamasına anlam veremiyoruz. Çiftçimize ve milli ekonomimize olan zararının görmezden gelinmesine ise hayret ediyoruz.
2008 yılında bu bölge için alınan toplulaştırma kararının ardından bugüne dek tek bir adım atılmadı. 2012 yılında otoyol geçişi için alınan toplulaştırma kararının ardından ise o bölgelerde çalışmalar hız kazandı. Ülkemizin otoyola ihtiyacı olabilir. Ancak elindeki değerleri kaybetmemesi için bölgemizde bir an önce toplulaştırma çalışmaları ile birlikte kapalı sulama sistemi uygulaması ve drenaj-tahliye sistemlerinin yenilenmesi gerek-mektedir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.