Domates’te büyük tehlike!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, 'Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği' ile domatesin ekim ve dikiminin kısıtlanacağını ve bu şekilde çiftçinin tamamen biteceğini söyledi.
    Ticaret Borsası'nda Ziraat Odası tarafından düzenlenen panelde,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği' konusu ele alındı.
    Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Tamek Fabrikası Üretim Müdürü İlter Fıçıcı, Akfa Fabrikası Üretim Müdürü Yaşar Taş ve domates üreticilerinin katıldığı panelde konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, domates ürünü ile ilgili 'Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği' taslağı hazırlamasının, domatesin ekim ve dikimini kısıtlayacağını ve buna paralel olarak da sonun geleceğini dile getirdi.
    Karahasanoğlu, şu görüşlere yer verdi; “Taslağın yayımlandığı şekilde onaylanması ve metinde yer alan Ergestrol ve HMC sınırlaması yürürlüğe girdiği takdirde, domates tarımı kesinlikle olumsuz yönde etkilenecektir. Yaklaşık 800 bin ton salça üretilen bölgemizdeki hasat sezonunu 3-3,5 aydan 15-20 güne indirecek, tarlada yetişen domatesin %70'i endüstriyel kullanıma alınmadan tarlada kalacaktır. Biz, bu tebliğin yasalaşmaması için yapılması gereken ne varsa, Karacabey Ziraat Odası olarak her türlü desteği vermeye hazırız'’
    Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da, en önemli eksikliklerinin aktif olarak çiftçilik ve hayvancılık yapan bir milletvekili olmaması ve örgütlenememe sorunu olduğunu dile getirerek, “Salçalık domates ve mısır sezonu geliyor. Yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bizim tek istediğimiz para kazanıp evimizi geçindirmek. Tefeciler köylerde cirit atıyor. Biz her zaman derdimizi anlatıyoruz ama dinleyenimiz yok. Her geçen günde yeni yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Artık örgütlenerek sesimizi duyurmalıyız'' şeklinde konuştu.
    Tamek Fabrikası Üretim Müdürü İlter Fıçıcı ve Akfa Fabrikası Üretim Müdürü Yaşar Taş ise, Salça ve Gıda Konservesi Üreticileri Derneği'ni (SALKONDER) temsilen geldiklerini ifade ederek, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği konusunda domates üreticileriyle aynı görüşte olduklarını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.