Domates üreticileri ateş püskürüyor!

Karacabeyli domates üreticileri, alım sezonunu 22 kuruştan açan fabrikaların fiyatları 18 kuruşa kadar düşürmesinden yakınıyor.

Geçtiğimiz Cuma günü, domates alım sezonunu başlatan fabrikalar, taahhütlü üreticiye 25 kuruş,  taahhütsüz üreticiye ise 22 kuruş ödeme yaptı. Fabrikaların, 5 gün içinde fiyatları 18 kuruşa kadar düşürmesi ise üreticiyi isyan ettirdi.

Alım fiyatlarının düşmesinden şikâyetçi olan üreticiler, “Alım fiyatları her gün biraz daha düşüyor. Fabrikaların maliyetleri yeniden gözden geçirip, fiyatlandırmaları buna göre yapmaları gerekmektedir. Bir kilo domatesin maliyeti 17-18 kuruşu buluyor. Biraz insaf bekliyoruz. Bizim günahımız, tek taraflı sözleşmeyle kafese girmememiz mi? Çiftçinin ürettiği domatesi satacak bir fabrikaya, fabrikanın da domatesi üretecek üreticiye her zaman ihtiyacı var.”  diye konuştu.

Domateste yaşanan fiyat düşüklüğünün kendileri için çok vahim olduğunu belirten Karacabeyli taahhütsüz ekim yapan üreticiler,  “Fiyatların ne olacağı hiç belli değil, çünkü her gün düşüyor. Şu an domates üreticisi intihar etmiş durumdadır. Çünkü fiyatlar, maliyeti karşılamıyor. Yazık, günah değil mi bizim gibi ömrü tarlada geçen emekçilere? Gece-gündüz, yaz-kış, sıcak-soğuk, yağmur-çamur demeden çalışıyoruz. Hani emeğimizin karşılığı? Emeğe hiç mi saygı yok? Üreticimiz emeğinin karşılığını kurtaramıyor. Yani, yine zarar ediyor. Karacabey, verimli ovasıyla tarımsal sanayimizin baş tacıdır. Domatesimiz, kırmızı altınımızdır, markamız olmalıdır ve buna saygı duyulmalıdır. Domates, Karacabey çiftçisi sayesinde Türkiye sofralarında yerini buluyor.  Gel gör ki, fabrikaların keyfi uygulamalarıyla çiftçi perişan halde, dert küpü oldu. Fabrikaların çiftçiyi sömürmesine son verilmelidir”  diye yakındı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.