“Domates taahhüt fiyatları yükseltilsin!”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, çiftçiler adına iki önemli konuya dikkat çekti. İlk olarak fabrikaların domates taahhüt fiyatlarını yükseltmesini istediklerini vurgulayan Erdem ayrıca, desteklemelerin de bir önce hesaplara yatmasını beklediklerini söyledi.
Fabrikaların daha önce domates taahhüt fiyatlarını 32-35 kuruş arası belirlediğini ancak Dolar ve Euro’daki yükseliş ile artan maliyet fiyatları dikkate alındığında bu durumun çiftçiyi zarara uğratacağını belirten Başkan Erdem, söz konusu taahhütlerin 40-45 bandına olması gerektiğinin altını çizdi.
Erdem, “Domates taahhütleri alındığında Dolar 3.74, Euro ise 4.66 Türk Lirasıydı. Şimdi bakıldığında Dolar 4.78, Euro ise 5.60 Türk Lirası civarlarında seyretmektedir. Bu durum çiftçinin maliyetlerine de olumsuz yansımaktadır. Fabrikaların verdiği taahhütler masraflarla kıyaslandığında çok aşağı seviyelerde kaldı. Çünkü gübre, mazot ve ilaca gelen zamlar doğal olarak çiftçinin maliyetlerini de yükseltti. Buna bir de verim düşüklüğü eklendiğinde 32-35 kuruş arası verilen taahhütler çiftçiyi mağdur edecektir. Kurumsal bir yapıya ve akla sahip olan fabrikalarımızın bu durumu görmezden gelmeyeceğini düşünüyoruz. Söylediklerimize doğru bir bakış açısıyla bakacaklarından kuşkumuz yoktur. Fabrikaların çiftçilerin yanında olacağına ve talep ettiğimiz fiyatları vereceğine inanıyoruz” dedi.
Desteklemeleri bekliyoruz
Öte yandan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, her yıl Haziran sonuna kadar verilen ancak bu yıl hala hesaplara yatmayan İyi Tarım Uygulamaları desteklemeleri ile Ocak ayından sonra verilen mısır ve buğday desteklemelerinin de bir an önce hesaplara yatmasını beklediklerini kaydetti.
Söz konusu desteklemelerin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından duyurulduğunu ifade eden Erdem, “Daha önce Haziran ayı sonuna kadar tüm desteklemeleri alıyorduk. Ancak şu ana kadar hesaplara yatan bir ödeme yok. Yazın tam ortasındayız. Çiftçinin en fazla paraya ihtiyaç duyduğu dönemdeyiz. Devletimizin en kısa sürede desteklemeleri yatırmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.