Domates Mildiyösü’ne karşı ilaçlama yapılmalı

Karacabey İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, domateste büyük zarara yol açan “Domates Mildiyösü”ne karşı mücadele döneminin başladığını duyurdu.
“Domates Mildiyösü”nün havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesi ile kendini göstermeye başladığını belirten Ceylan, üreticileri gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı. Ceylan, “Teknik elamanlarımızın yaptığı kontroller sonucunda Domates Mildiyösü’yle mücadele zamanının geldiği saptanmıştır. İlçemizde 85 bin dekar alanda yetiştirilen dometeste verim kaybı yaşanmaması için üretiler önlem almalı.
Mantari bir hastalık olan mildiyö havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesi ile kendini göstermeye başlar. Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler belirir. Hastalık ilerledikçe renkleri kahverengi veya siyah olur. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerler. İleri safhalarda lekeler yırtılır, kurur ve bazen çürürler. Hastalık meyvelere de geçebilir. Hastalıklı meyvelerde esmer lekeler domates kızardığı zaman yeşil çerçeve ile normal kırmızı kısımdan ayırt edilir. Hastalık hem ürün miktarını hem de ürün kalitesini olumsuz etkiler.
Bu nedenle üreticilerimiz etken maddesi belirtilen ruhsatlı ilaçlardan biri ile ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Propineb %70 200 gr., Mancozeb %80 200 gr., Maneb %80 200gr. etken maddeli ilaçların 100 lt suya karıştırılarak ilaçlama yapılması gerekir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.