Domates güvesi survey çalışmaları başladı

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdoğan Ceylan, Karacabey’de 87 bin dekar alanda üretimi yapılan domatesin en önemli zararlılarından olan domates güvesinin (Tuta absoluta) teknik elemanlar tarafından yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı bölgelere yerleştirilen tuzaklar sayesinde sayımlarına başlandığı bilgisini verdi.

Domates güvesinin yüksek üreme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Larva besin bulduğu sürece diyapoza girmez. Avrupa da koşullar uygun olduğu sürece yılda 10-12 döl vermektedir. Yaşam çemberini çevre koşullarına bağlı olarak 28-29 günde tamamlar. Kelebekler nocturnal olup geceleri aktiftirler ve gündüzleri yaprakların arasında saklanırlar. Bir dişi yaşam süresi boyunca 250-260 adet yumurta bırakabilir.

Kışı yumurta, pupa veya ergin olarak geçirir. Düşük sıcaklık, zararlının yaşamını kısıtlayan bir faktör olduğu için 1000 metreyi aşan yüksekliklerde bulunmamaktadır. Ancak bir literatürde Peru da 3000 metre yükseklikte bulunduğu kaydedilmiştir. Ilıman iklim zararlısı 9 derecenin altında gelişemez.

Zarar şekli ekonomik önemi

Zarar potansiyeli çok yüksek olan etmen, tarla ve örtüaltı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumundadır. Yumurtadan çıkan larva yaprak, meyve ve sapa girerek beslenmeye başlar. Yaprağın iki epidermisi arasında beslenerek yaprakta şeffaf galeriler oluşturur. Bu şeffaf boşluklar daha sonra nekrotikleşerek kahverengine dönüşerek kurur.

Bitkinin yeşil aksamında açılan galeriler nedeniyle bitki tamamen kuruyabilir. Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkli beslenme artıklarını görmek mümkündür. Özellikle yapraklardaki siyah artıklar dikkat çekicidir.

Zararlı, genellikle taze sürgün uçlarını çiçek ve yeni meyveleri tercih ettiği için kolaylıkla tanınabilir. Domates meyvesinin her döneminde zarar yapabilir. Zararlının meyvede açtığı galerilerin görüntüsü düzensiz olup meyvenin her tarafında görülebilir. Meyvede açtığı galerilere sekonder mikroorganizmalar yerleştiğinde çürümeler görülebilir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.