Doktorlara, “Görevini kötüye kullanma” cezası

2009 yılında aniden rahatsızlanan eşini Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesine götüren bir öğretmenin, nöbetçi doktorların ihmali yüzünden eşini kaybettiğini öne sürerek başlattığı hukuk mücadelesi sonuçlandı. Mahkeme her iki doktora da 5’er ay hapis ve 2 ay 15 gün süre ile “meslekten men” cezası verdi.

Öğretmenlik yapan Celal Çelik, 2009 yılının Nisan ayında bir Pazar günü aniden rahatsızlanan eşi Gülenay Çelik’i hemen Mustafakemalpaşa Devlet hastanesine götürdü. Hastanede bulunan pratisyen hekim Ahmet Özalp Mert’in yaptığı tahliller sonucu Gülenay Çelik’e Akut Pankreit (Ani Başlayan Bir Pankreas İnflamasyonu (Yangı), teşhisi konuldu.

38 yaşındaki eşini kaybeden Celal Çelik, teşhisin ardından başlayan ihmaller zincirini şu şekilde anlattı; “Pratisyen hekimin koyduğu teşhisin ardından o gün nöbetçi olan Uzman Doktor Hüseyin E. ile Genel Cerrahi Uzmanı Nesimi B.’ye telefon açtım ve vakanın acil olduğunu söyledim. Doktorlardan Hüseyin E., telefonda geleceğini söylerken, diğer doktor Nesimi B. ise, pratisyen hekime telefondan tedavi tarif etti.

Her iki doktor da ısrarlarıma rağmen hastaneye gelmedi. Bunun üzerine ambulans talep ettim. Ancak, pratisyen hekim buna yetkisinin olmadığını söyledi. Saat 13.00’te hastaneye yetiştirdiğim eşimi kendi otomobilimle Bursa Devlet hastanesine götürdüğümde saat 20.00 olmuştu. Eşimin pankreasından sızan asitler organları yakmaya başladı ve eşim şuurunu kaybetti.

Bursa Devlet Hastanesi’nde Bevliyeci doktor izinde olduğu için bu kez eşimi Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesine yetiştirdim. Yoğun bakımda boş yatak olmadığı için eşimi farklı bir bölüme yatırdılar. Ardından bir hafta içinde de eşimi kaybettim.”

Eşimin yaşam şansını elinden aldılar!

Talihsizliklerin bir türlü peşini bırakmadığını söyleyen Öğretmen Celal Çelik, Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi’ndeki ihmaller nedeniyle 6-7 saatlik bir zaman kaybı yaşadıklarını ve Akut Pankreit hastalığında ilk 3 saat içinde yapılacak olan müdahalenin çok önemli olduğunu belirtti.

Çelik, “Uzman doktorların söylediklerine göre ilk 2-3 saat içinde müdahale edilebilseydi eşimin kurtulma şansı yüzde 50 vardı. Ancak bu şansımızı kaybettik. Belki de bu iki doktorun ihmali olmasaydı, eşimi kaybedecektim. Bunu bilemeyiz ancak, eşimin yüzde 50 yaşam şansını bu iki doktor elinden aldı” dedi.

Her iki doktor hakkında da maddi ve manevi tazminat davası açtığını ve davanın sürdüğünü dile getiren Celal Çelik, verdiği hukuk mücadelesinin 17 yıllık öğretmenlik hizmetine eş değer bulduğunu belirtti.

Mustafakemalpaşa Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen dava sonuçlandı. Mahkeme doktorlara, “Görevi kötüye kullanmak” suçlarından verdiği 5 aylık hapis cezalarını günlük 60 TL’den toplam 9 Bin TL para cezasına çevirdi. Ayrıca, her iki doktor da 2 ay 15 gün süre ile atamaya veya seçime tabii bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yasaklanmalarına karar verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.