Doğal kaynaklar masaya yatırıldı

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu tarafından önümüzdeki yıl Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan Karacabey Sempozyumu’nun hazırlık çalışmalarına ‘Doğal Kaynaklar ve Çevre Çalıştayı’ ile devam edildi.
Karacabey’in geleceğinin belirlenmesi amacıyla düzenlenecek sempozyum öncesinde düzenlenen ‘Turizm’, ‘Kentleşme’ ve ‘Sosyal yapı’ çalıştaylarının ardından ‘Doğal kaynakları ve çevre değerleri’ çalıştayı yapıldı. Çalıştaya KTSO Başkanı Naci Güncü ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak’ın yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluş yöneticisi katıldı.
‘Doğal Kaynaklar ve Çevre Çalıştayı’nın amacı, “Öncelikli değerlerinin ve farklılıklarının ortaya çıkartılması, rekabet imkânlarını ele alarak doğal kaynak tespiti ve tanıtımının planlanması ile ekonomik değere çevrilmesi” olarak belirlendi.
Çalıştay açılısında konuşan KTSO Başkanı Naci Güncü, “Karacabey Sempozyumu bizler için yol gösterici önemli bir çalışma olacaktır. Sempozyumda Karacabey’in geleceğine yönelik her alanda değerlendirmelerde bulunulacak. Sempozyum öncesi çalıştaylarla swot analizleri gerçekleştiriyor, fırsatları ve tehditleri, güçlü ve zayıf yanlarımızı belirliyoruz. Sempozyumda bu konular detaylarıyla ele alınacak. Karacabey’in doğal kaynaklarının ve çevresinin korunması, bölgede yer alan firmaların geleceği açısından önemli bir yer teşkil etmektedir” dedi.
Prof. Dr. Hüseyin Başkaya’nın yönetiminde gerçekleştirilen çalıştayda Karacabey’in doğal kaynaklar ve çevre açısından güçlü yanları olarak, toprak kaynakları, iklim koşullarının çeşitli faaliyetlere uygun olması, hayvancılık potansiyeli, tarımsal ürün çeşitliliği, zayıf yanları da, fiziki altyapının yaşlı olması, tarım alanlarının amaç dışı kullanılması, Nilüfer Çayı’nın kirliliği, doğal alanlar üzerindeki çarpık kentleşme, yeterli ve fenni katı atık deposu alanının bulunmaması olarak belirlendi. Fırsatlar olarak, biyolojik çeşitlilik, ilçenin yeterli maddi kaynaklara sahip olması, araştırma kurumlarının yeterli olması ve Karacabey’deki sanayileşme trendinin tarıma yönelik olması olarak belirlenirken, tehditler olarak, tarım alanlarının tarım dışı kullanılmasına yönelik baskılar, Karacabey’in göç alma potansiyeli, yapılması planlanan otoyolun olumsuz etkileri ve Bursa Batı Organize Sanayi Bölgesi projesi olarak belirlendi.
Çalıştaylara, ‘Eğitim, sağlık ve sportif yapı’, ‘Tarih, kültür ve sanat’, ‘Tarım ve hayvancılık’ ve ‘Sanayi ticaret ve ekonomi’ ile devam edilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.