Diyabetlilere bayram uyarısı

*Karacabey Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Mehmet Sakar, Ramazan bayramında diyabetli hastaların kesinlik tatlı tüketmemesi gerektiğini söyledi.
Karacabey Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sakar, 1 aylık oruç döneminin ardından diyabetlilerin bayramda tatlı tüketmemesi gerektiğine dikkat çekti.
 Diyabetlilerde kan şekerinin yüksel-mesinin ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluğa yol açtığını anlatan Dr. Mehmet Sakar, bayram günlerinde akrabaların bir araya gelip sofraların kalabalıklaşmasının da yenilen yiyecek miktarını farkında olmadan artırdığını kaydetti.
 Sakar, “Ramazan ayının özellikle son 2 haftasında vücudun metabolizma hızı, yani besinleri yakması azalıyor. Bu yüzden bayramda üst üste yenen tatlılar, şekerlemeler ve çikolatalar, kilo artışına neden oluyor” dedi.
           Art arda yapılan bayram ziyaretlerinde şekerleme ve tatlı ikramları ile “al azıcık, bir şey olmaz” telkinlerinin şeker hastalarında kan şekerlerinin yükselmesine yol açtığına dikkat çeken Dr. Sakar, “Hiç bir şekilde tatlı tüketilmemeli. Kola, gazoz, şerbet gibi şekerli meşrubatlardan sadece diyet olanlar tercih edilmeli. Bu arada şeker hastaları, enerji içecekleri içmemelidirler. Bayram ziyaretlerinde ise şeker ve çikolata alınmamalı” diye konuştu.
          Ziyaretlerin ardından bayramın ikinci ve üçüncü günlerinin, egzersiz ve yürüyüş yaparak geçirilmesini tavsiye den Dr. Sakar, “Moral de yüksek tutulmalı. Çünkü bayram, kucaklaşma, kaynaşma ve dinlenme dönemidir. Bunun için akraba ziyaretleri ihmal edilmemeli ve sosyal olunmalı. Moral iyi olursa, perhize de dikkat etmek kaydıyla kan şekeri düzeyi de iyi olur” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.