Devlet kumculara teslim mi oldu?

Devlet kumculara teslim mi oldu?
Mustafakemalpaşa Kirmasti deresi kenarındaki tarıma elverişli araziler, sayıları gün geçtikçe artan kum ocakları tarafından talan ediliyor.
Bazı köylerde vatandaşların mera olarak kullandığı yeşil araziler, kum ocaklarının bulundukları alanları genişletmesiyle hayvan yetiştiricilerinin geçim kaynaklarının kurutulduğuna dikkat çekildi.
Mustafakemalpaşa Döllük köyünde, Yaşar Ünal’dan 5 dönüm arazi alan Cemiloğulları Kum Ocağı işletmesinin, faaliyet gösterdikleri alanın dışına çıkarak meraya tecavüz etmeye başladığı ileri sürüldü.
Köylülerin hayvanlarını otlatmak için kullandığı Ada mevkiindeki meranın işgal edilmesi özellikle hayvan yetiştiricilerini isyan ettirdi.
Özel bir arazinin alımı ile başlayan ve Bursa İl Özel İdaresi’nin 13.11.2007 tarihinde 5 yıl süre ile ruhsatlandırılarak faaliyetine izin verilen Kum Ocağı işletmesi, mera alanı üzerinde izinsiz 6 m genişliğinde yol açtı. Merada, 600 m’lik alana kontrolsüz olarak yayılan Kum Ocağına hiçbir denetim yapılmadığı dile getirildi. Ayrıca, aynı bölgede ağaç katliamı yapıldığı ve doğal dengenin bozulmaya yüz tuttuğu kaydedildi.
120 haneli köy halkı, Kum Ocağı’ndan duydukları rahatsızlığı AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’ya da defalarca iletmelerine rağmen, hiçbir olumlu sonuç alamadığını söyledi. Köy sakinlerinden Şemsettin Turgut, 8 ay önce verdikleri şikayet dilekçesinde “Talana Dur” denilmesini istediklerini ancak kendilerine hala bir cevap verilmediğini belirtti.
Daha sonra topladıkları imzalarla Bursa Valiliğine bir dilekçe yazan köy sakinleri buradan da olumlu bir cevap alamayınca son çare olarak AKP Milletvekiline başvurdular. Ancak sürekli oyalandıklarını ileri sürdüler.
Köylüler, aynı Bölgede Devlet Su İşleri’nin tarlalara su basmaması için set yaptığı burada 1000 dekara yakın mera olmasına rağmen Kum Ocağı’na izin verilmesini çok garip bulduklarını ve talana peşkeş çekilmesinden şüphelendiklerini duyurdu.
HALA İLGİLENİYOR
Köy sakinleri, Vekil Koyuncu’nun danışmanı ile görüştüklerini ve kendilerine “İlgileneceğiz” dendiğini aktarırken, “Ne yazık ki Milletvekili de sorunumuza ilgisiz kaldı. Kum Ocağı’nın kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde devam ettiği mera işgali hala durdurulamamıştır. Duyarsızlık soru işaretleri oluştur-maktadır”dediler.
‘HAKKINIZ YOK’
Döllük köyü Ada mevkiindeki 20 dönümlük mera üzerinde yaşanan ve vatandaş ile devleti karşı karşıya getiren bir başka dikkat çekici konu ise, İl Özel İdare’den verilen karar oldu. Kum Ocağı’nın Valiliğe şikâyetinin ardından Bölgeye gelen İl Özel İdare yetkililerinin tam teşekküllü bir inceleme yapmadan köylülere, ‘Sizin burada hakkınız yok, çünkü bu arazi mera vasfını kaybetmiş bulunuyor’ dedikleri öne sürüldü.
Mustafakemalpaşa İlçe Tarım Müdürlüğü ile görüşen köylüler ise Müdür Sıtkı Satı’nın kendilerine, ‘Bir arazi hiçbir zaman mera vasfını kaybetmez’ dediğini kaydettiler. Köyün mera Başkanı Süleyman Bilgin, Kum İşletmesi görevlilerinin bugüne kadar kendileriyle herhangi bir görüşme yapmadıklarını belirtirken: “Meramıza tecavüz ediliyor.” diyerek tepkisini dile getirdi.
Köyün ileri gelenlerinden 70 yaşındaki Şemsettin Turgut ise yıllardır mera olarak kullanılan alanın nasıl olur da vasfını kaybettiğini yetkililere sordu.
Turgut, “Bütün köylüler kaygılı. Gelecekte tapulu topraklarımızın da işgal edilmesinden korkuyoruz. Hayvanlarımızı yeşillik alanda otlatmaktan mahrum bırakıldık” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.