Devlet işçisinin güçsüzlüğünden yararlanıyor

Yeni uygumla ile işçinin güçsüzlüğünden yararlanılmaya çalışıldığını savunan Avil, “İş Hukuku, işçilerin işverenle olan karşılıklı ilişkilerinin yanı sıra, devletle olan ilişkilerini de düzenlemektedir.
İş Hukuku, Anayasa'da yerini bulan “Sosyal Devlet” ilkesinin doğal bir sonucu olarak bazı emredici hukuk kurallarıyla işçilerin korunduğu bir daldır. Bu konuda en güzel örnek ise İş Kanunu'dur.
İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesine göre; “İş davaları, işçinin çalıştığı işyeri için yetkili mahkeme ile davalının adresindeki (ikametgahındaki) mahkemede bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme yapılamaz” denilmektedir.
Yani bir işçi, Karacabey sınırları içindeki bir iş yerinde çalışıyorsa, işverene ve sigorta tespiti yönünden hem işverene hem de SGK'ya (devlete) Karacabey Mahkemelerinde dava açabilir.
Ancak bu durum 3 Ocak 2013 tarihinden itibaren sona ermiştir. İşçi ve işverenler, yeni uygulamaya göre İş Hukukundan kaynaklanan davalarını Karacabey'de açamayacak.
İşçi-işveren ilişkilerinden doğan davalar, sigortalılığın tespiti davaları, iş kazaları ile ilgili davalar bundan böyle Bursa'da açılmak zorundadır.
İşçi güçsüz olduğu için İş Mahkemeleri Kanunu, en yakın mahkemede hakkını arama ayrıcalığı tanıyordu. Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle işçinin bu hakkı elinden alınmıştır.
Bursa'dan 68 kilometre uzaktaki Karacabeyli işçi, 82 kilometre uzaktaki İznikli işçi, 85 kilometre uzaktaki Mustafakemalpaşalı işçi hakkını artık Bursa'da aramak zorundadır. Bu yorgunu yokuşa sürmek değil de nedir?” dedi.
CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, bu uygulama ile çalışanın hak aramasının zorlaştırıldığını, hak aramayı pahalılaştırdığını, bunların sonucu olarak da hak aramada caydırıcı rol oynadığını kaydetti.
    Devletin kendisine karşı dava açan işçi ve işverene; “Benim müdürlüğüm Bursa'da, gel davanı Bursa'da aç” dediğini ifade eden Avil, “Yerel yönetim; 'yerinden yönetim' demek değil midir? Bu uygulama ile ne yapılmak isteniyor? Biz anlayamadık, anlayan varsa aydınlatsın. Sözün özü, Büyükşehir turpları birer birer heybeden çıkıyor” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.