Desteklemeleri Mehmetçik Vakfı’na bağışlayalım

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, 2 Kuruş olarak açıklanan Mısır Destekleme Primi’nin çiftçiyi hüsrana uğrattığını belirterek, üreticinin 15 Milyon YTL’lik ekonomik kayba uğradığını söyledi.
Karacabey Ovası’nda 113 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını hatırlatan Nuri Karaca, açıklanan primin çiftçinin hayallerini sona erdirdiğini belirtti. Karaca, 7 Kuruş olması beklenen prim fiyatlarının bu kadar düşürülmesine bir anlam veremediklerini ifade ederek, mısır ekim alanlarının daralacağını söyledi.
Karaca, “2 Kuruş olarak açıklanan mısır destekleme primleri üreticilerde şok yarattı. 2006 yılında 6,7 Kuruş olan desteklemelerin düşürülmesine bir anlam veremedik.
Destekleme kapsamında olan bütün ürünlerde prim oranı koru-nurken, bazı ürünlerde yükseltilmiştir. Bunların başında da buğday gel-mektedir.
Kuraklık ve düşük fiyat nedeniyle ekim alanı ve rekoltesi dü-şen mısırda primin düşürülmesi üre-ticiyi isyan ettirdi. Türkiye’nin yıllık mı-sır ihtiyacı 4 milyon tondur.
Açıklanan bu prim oranından sonra üretici mısır ekiminden vazgeçecektir. Buna paralel olarak mısır ithalatı artacaktır.
2005 yılında uygulanan düşük taban fiyatı üretimi 4 Milyon Ton’a, 2006 yılında 3,8 Milyon Ton’a ve 2007 yılında ise 3,6 Milyon Ton’a düşürmüştür. Bu yıl ise 1 Milyon Ton mısır ithalatı yapılması beklenmektedir.
Son yıllarda mısır Bio-Gaz üretiminde kullanıldığından talep oranı artmaktadır. Destekleme priminin düşürülmesi mısır ekim alanları daralmasına neden olacaktır. G.D.O.’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) mısır ithalatı artacak. Bu da insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği gibi çevreye de büyük zarar verecektir.
Destekleme uygulaması ile mısır kayıt altına alınmış, devlete büyük oranda vergi verilmiştir. Önümüzdeki yıl çifti ürettiği ürünü kayıt altına almaktan kaçağı için büyük bir vergi açığı ortaya çıkacaktır. Üretici stopaj ve K.D.V. olarak kilo başına 1 kuruş vergi ödemiştir. Yani çiftçinin desteklemede eline geçek para 1 kuruştan az olacaktır.
Mısır fiyatında her hangi bir artış olmazsa bu parayı almak istemiyor. Odamıza yapılan başvurularda prim bedellerinin Mehmetçik Vakfı’na bağışlanması önerilmektedir.
Başta Başbakan olmak üzere bütün yetkililere sesleniyoruz; Mısır’da son yıllarda oynanan bu oyunları durdurunuz! Mısır destekleme primlerini 7 kuruşa yükseltiniz. Bu düzenleme yapılmazsa ülke ekonomisi ağır bir darbe yiyecektir” diye konuştu.
Karaca, 2 kuruş olarak belirlenen prim oranlarıyla 15 milyon YTL’lik bir açık oluşacağını belirterek, destekleme almayan çiftçinin yok olacağını kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.