Deprem uzmanları açıkladı: Marmara alarm veriyor!

Türkiye'nin gerilme haritası ilk kez Bursa'da açıklandı. Deprem uzmanlarının ülke genelinde kurulan 146 izleme istasyonundan aldığı verilere göre Türkiye alarm veriyor. Yıkımın en büyük adresi Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı barındıran Marmara Bölgesi için tehlike çanları çalıyor. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Hakan Kutoğlu; Marmara'nın büyük bir kısmını haritadan silebilecek depremin çok yakın olduğunu söyledi.

Türkiye'nin gerilme haritası belirlendi. Daha önce depremle ilgili bir çok çalışma yapan ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu ile birlikte Bursa Ovası'ndan geçen fay hattını belirleyen Prof.Dr. Hakan Kutoğlu, Türkiye'nin gerilme haritasını Bursa'da açıkladı. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıldönümünde GPS sisteminden çıkan sonuçları ilk kez BAOB'da düzenlenen basın toplantısında açıklayan Kutoğlu, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda ciddi bir gerilme olduğunu söyledi. Türkiye'de kurulan 146 deprem izleme istasyonundan alınan verilerle 7-24 Türkiye'deki yer hareketlerini incelediklerini ifade eden Kutoğlu, verilere göre ülkenin tamamının risk haritası içinde olduğunu vurguladı.

"HER AN HER YERDE DEPREM OLABİLİR”

Yüzyılın felaketi 1855 depreminin tekrarı niteliğinde bir deprem olacağını kaydeden Kutoğlu, Marmara Denizi'nin tamamını içine alan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tamamında bir yükselme olduğuna dikkati çekerek "Her an her yerde deprem olabilir" dedi. Özellikle Tekirdağ Havzası'nın 1776 yılından bu yana gerilim biriktirdiğini, bu birikmenin yıkımının büyük olacağını ifade eden Kutoğlu, Gemlik'e işaret etti. Büyük Marmara depreminde Bursa'nın da oldukça büyük zarar göreceğini vurgulayan Kutoğlu, yerel yöneticilerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Bursa'da 1855 yılında yıkıcı deprem olduğunu ve yer bilimlerine göre bu kadar büyük bir olayın tekrarlanacağını kaydeden Kutoğlu, büyük depremin giderek yaklaştığını söyledi. Bursa Ovası'nın da ciddi risk taşıdığını belirten Kutoğlu, Bursa'yı zorlayacak bir fay hattının kendini göstereceğine işaret etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.