Deprem uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Karacabey’in de içinde bulunduğu Bursa'nın Türkiye'deki en aktif deprem kuşağı üzerine yer aldığını belirtti. Engin Er, Yenişehir, İnegöl, Gürsu, Kestel, İznik, Orhangazi, Mudanya, Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinin zemin bakımından hassas olduğunu söyledi.
    Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen ve 845 kişinin hayatını kaybettiği Düzce depreminin 13. yıldönümü dolayısıyla Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde basın toplantısı düzenledi.
    Er, Bursa'nın deprem riski ve alınması gereken tedbirleri anlattı. Er, "Düzce depreminde resmi rakamlara göre 782 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2678 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Ülkemiz deprem açısından dünyanın önemli tektonik kuşaklarından biri üzerinde bulunmaktadır. Bursa ise Türkiye'nin en aktif deprem kuşağı içerisinde yer almaktadır.
    Dağ bölgesi olarak adlandırılan ilçelerinin bir kısmı hariç tamamı birinci derecede deprem bölgesinde bulunmaktadır. Yer hareketlerinin tektonik yapısı tamamen çözülmüştür. Bursa'da dağ bölgesi hariç içinden ve kenarından aktif fay hattı geçmeyen ilçe bulunmamaktadır. Son yapılan çalışmalarla Bursa'da ve ülkemiz ölçeğinde yeni fay hatları bulunmuştur. Bilinen eski fay hatlarının uzunlukları değişmiştir. Bu da önceden yapılan deprem büyüklük tahminlerinin revize edilmesi anlamına gelmektedir" dedi.
    Bursa'da estetiğe, görünüme verilen önem kadar deprem gerçeğine önem verilmediğini vurgulayan Er, "Bu gerçeği anlayamayan, jeolojik ve jeoteknik çalışmaları birer yük olarak gören çok sayıda mahalli idare bulunmaktadır. Bu idareleri bıkmadan, usanmadan yerlerinde ziyaret ederek deprem riskini anlatmaya çalışıyoruz.
    Yenişehir, İnegöl, Gürsu, Kestel, İznik, Orhangazi, Mudanya, Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey ilçelerimiz gerek bulundukları yerlerin tektonik yapısı, gerekse yerleşim yerlerindeki zemin özellikleri bakımından hassas ilçelerdir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 25 Nisan 2012 tarihli genelgesinin 4. maddesi, zemin çalışmalarının idarece onaylanmasını ön görerek belediyeleri bu konuda sorumlu tutmaktadır. Bunun gereğini yapmaya davet ediyoruz. Yoksa muhtemel bir depremde sadece kanun önünde değil, tarih ve insanlık önünde de sorumlu olacaklarını hatırlatmak isteriz" diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.